Prekvapením leta sú nemeckí a izraelskí turisti v Tatrách

Prekvapením prvej polovice letných prázdnin vo Vysokých Tatrách bol zvýšený počet turistov z Nemecka a Izraela. „Je to trochu prekvapujúce. Hostí z týchto krajín bývalo minimálne. Teraz ich je viac, aj keď nemôžeme hovoriť o nejakých výrazných počtoch v porovnaní s turistami z krajín, ktoré tvoria podstatnú časť návštevníkov,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Dominantnými skupinami návštevníkov Vysokých Tatier sú už tradične domáci návštevníci a turisti z Česka a Poľska.

07.08.2014 20:40
debata (2)

Ubytovacie kapacity sú podľa nej momentálne vyťažené na 80 %, takže v Tatrách sa stále dajú nájsť voľné miesta. Množstvo jednodňových návštevníkov výrazne ovplyvňuje počasie. „Keď je slnečno a teplo, návštevníkov je viac. Keď prší, a mesiac júl bol dosť daždivý, tak návštevníkov je menej,“ uviedla Maťašovská. Napriek tomu, že počasie nie je také ideálne ako minulý rok, hostí je podľa Maťašovskej dostatok. Návštevníci sa pri daždivom počasí častejšie zaujímajú o akvaparky alebo o múzeá, galérie či hrady.

August býva už tradične najlepším mesiacom letnej sezóny vo Vysokých Tatrách, čo cítiť nielen na parkoviskách, ale i na vysokohorských chodníkoch. Najväčšiu skupinu návštevníkov Vysokých Tatier v letnom období tvoria rodiny s deťmi. „Ide o rodiny s malými deťmi až po rodiny s takmer dospievajúcou mládežou,“ dodala Maťašovská. Rodiny s deťmi preferujú ubytovanie vo väčších hoteloch a ubytovacích zariadeniach, ktoré poskytujú komplexné služby.

Len minimum návštevníkov prichádza v lete do Tatier z Ruska a Ukrajiny. „Teraz v lete sme nerobili žiadne aktivity. V zime sme sa zameriavali na Ukrajinu, ale keďže politická situácia tam nie je ideálna, na Ukrajine sme riešili len kampaň na internete, aby sme boli aspoň trochu viditeľní,“ dodala Maťašovská. Veľkým prínosom pre propagáciu regiónu je podľa Maťašovskej dnešné finále jednej z etáp Tour de Pologne na Štrbskom Plese. Podľa nej sa nezviditeľnia len Vysoké Tatry, ale celé Slovensko. Aj touto formou môže Slovensko komunikovať, že sme krajina, ktorá má vhodné podmienky na cyklistiku. Priamy prenos z pretekov budú môcť sledovať obyvatelia približne 60 krajín celého sveta.

Po úspešnom podujatí Medvedie dni, ktoré sa uskutočnilo uplynulý víkend na Hrebienku, bude najbližším veľkým podujatím určeným hlavne pre deti podujatie Svište na plese. Podujatie sa uskutoční na Štrbskom Plese a Solisku. „Bude to taká bodka za letnými prázdninami. Je zamerané hlavne na pohyb a zdravý životný štýl. Každé dieťa, ktoré si zabehne sviští beh na Solisku, získa skipas,“ uviedla Maťašovská. Aj počas augusta pokračuje Tatranské kultúrne leto s vyvrcholením počas posledného augustového víkendu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vysoké Tatry