Poslanci znížili nájomné zvolenskej nemocnici, Kotleba s tým nesúhlasí

Je pravdepodobné, že otázka zníženia nájmu nemocnice vo Zvolene pre Banskobystrický samosprávny kraj sa skončí na prokuratúre. Avizoval to banskobystrický župan Marian Kotleba v prípade, že poslanci budú súhlasiť so znížením nájmu z 500 na 51-tisíc eur ročne. Poslanci sa návrhom zaoberali v piatok na výjazdovom zasadnutí BBSK v Žarnovici a so znížením nájomného pre nemocnicu vo Zvolene súhlasili.

08.08.2014 17:39
Jozef Botka, Nemocnica Zvolen, nemocnica Foto: ,
Predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka počas tlačovej besedy, ktorej témou bolo zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre široké okolie.
debata (2)

Nemocnica sa so župou dostala do sporu o výške nájomného po tom, čo prevádzkovateľ zvolenskej nemocnice spoločnosť Agel požiadala kraj o zníženie výšky nájomného, keď sa zmenili náklady na prevádzku nemocnice, najmä po zákonnom navýšení platov zdravotných sestier. Náklady na prevádzku nemocnice to podľa jej riaditeľa Jozefa Botku tak zaťažilo, že pri súčasnom polmiliónovom nájme by museli zastaviť všetky investície do rozvoja zariadenia a fungovať by museli v základnom režime. Župu požiadali, aby jej nájomné znížila na úroveň ostatných župných nemocíc v kraji v Lučenci, v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom, ktoré platia župe nájom od 50 do 70-tisíc eur ročne.

Väčšina z krajských zákonodarcov na zasadnutí v Žarnovici so zmenami podmienok nájmu súhlasila. „Uvedomujeme si, že zmena bude mať dopad na príjmovú časť rozpočtu, no na problém sa treba pozrieť zo zdravotného hľadiska. Doterajší vysoký nájom by nemocnicu vo Zvolene diskvalifikoval a mal by vplyv na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov spádového regiónu,“ obhajoval dôvody zníženia poslanec Ladislav Kukolík.

K presadzovateľom zníženia nájmu patrili aj poslanci Miroslav Kusein, primátor Zvolena a Radoslav Vazan, ktorý šéfuje radnici v Krupine. „Len zákonný nárast miezd pre zdravotné sestry zvýšil ročné náklady nemocnice vo Zvolene o 700-tisíc eur. Návrh na zníženie nájomného je len krokom k zrovnoprávneniu jeho výšky s ostatnými nemocnicami v kraji,“ podčiarkol Kusein. Vazan doplnil, že 500-tisícový nájom by bol pre zariadenie likvidačný, mal by dopad nielen na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale aj na asi šesto ľudí, ktorí v nemocnici pracujú. „Tiež sa treba opýtať, čo by potom v nemmocnici bolo a či by ju bol schopný prevádzkovať samosprávny kraj,“ opýtal sa Vazan.

Kotleba so zmenou nájomných podmienok nesúhlasí. Podľa neho ich súčasný nájomca ponúkol sám pred štyrmi rokmi, keď nemocnicu získal v súťaži. „Neboli sme to my, ale oni sami, kto takýto nájom navrhol. Jeho zníženie na 51-tisíc je vlastne znížením o 90 percent, čo je neadekvátne. Ak by sa tak stalo, župa by do roku 2035, dokedy má Agel nemocnicu vo Zvolene v nájme, prišla o takmer 11 miliónov eur. S nájmom vo výške 500-tisíc eur počíta aj rozpočet župy vo svojej výdavkovej časti, na zníženie teda doplatia obyvatelia kraja,“ podčiarkol Kotleba.

Hoci poslanci so znížením nájmu súhlasili, radosť nemocnice môže byť predčasná. Kotleba potvrdil, že uznesenie nepodpíše. Ak ho poslanci schvália opätovne, obráti sa na prokuratúru. Župa bude trvať aj na zaplatení zmluvnej pokuty vo výške 100-tisíc eur pre nemocnicu vo Zvolene za meškanie platby za nájomné. Hoci nemocnica medzitým dlh splatila, župan na jej zaplatení trvá. „Je to pre nás povinnosť zo zákona. Takáto výška pokuty bola súčasťou zmluvných podmienok medzi župou a nájomcom zdravotníckeho zariadenia,“ dodal Kotleba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #Zvolenská nemocnica #Žarnovica