Luník IX má opäť o jeden panelák menej

Búracie stroje sa cez víkend zahryzli v poradí do šiesteho paneláka na košickom sídlisku Luník IX. Podľa námestníčky primátora Renáty Lenártovej tento, rovnako ako predchádzajúcich päť, mal narušenú statiku a ohrozoval životy obyvateľov. Za ním budú nasledovať aj ďalšie.

11.08.2014 11:00
Luník IX, Košice Foto: ,
Búranie paneláka na Luníku IX.
debata (4)

V bytovke podľa odhadov bývalo tridsať rodín, ani jedna nemala platnú nájomnú zmluvu. Pretože išlo o neplatičov, rodiny od mesta nedostali náhradné bývanie. Búranie vyjde samosprávu na 109-tisíc eur, skončiť by sa malo dnes. Ďalšie dva týždne potrvá, kým odvezú sutinu.

Technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice Martin Paška hovorí, že narušenú statiku majú aj ostatné paneláky. „Tu na Hrebendovej budeme ďalej postupovať podľa statických posudkov. To, či sa budú tieto domy búrať, závisí aj od toho, ako budú obyvatelia pristupovať k majetku mesta,“ povedal Paška. Dodal, že už pripravujú žiadosti na posúdenie technického stavu ďalších troch budov.

Výstražná tabuľa upozorňujúca na objekt v havarijnom stave je osadená aj na ďalších dvoch panelákoch na Hrebendovej ulici. Ľudia tam bývajú na vlastné riziko.

Po rokoch vyrastie na Luníku IX nová bytovka s dvanástimi bytmi za pol milióna eur. Pôjde o štandardné jedno- a dvojizbové byty, mesto už do nich vyberá nájomníkov. Na nový byt budú mať nárok len rodičia do veku 35 rokov s deťmi, aspoň jeden z nich musí byť zamestnaný a deti nesmú mať v škole neospravedlnené hodiny. Budovu by mali začať stavať ešte tohto roku a hotová má byť do konca septembra 2015.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bytovka #búranie #Luník IX