Najväčší oblek je priveľký aj pre Yetiho

Chlpatý ľudoop z Himalájí je vraj vysoký 2,5 metra a s takouto výškou by sa aj on strácal v najväčšom pánskom obleku na Slovensku. Ušili ho v topoľčianskom závode Ozeta, má dĺžku 747 centimetrov a od minulého týždňa je oficiálne zapísaný v Knihe slovenských rekordov.

11.08.2014 16:23
oblek, Ozeta Foto: ,
Najväčší oblek na Slovensku ušilo 20 šičiek z Ozety v Topoľčanoch.
debata

Jej komisár Igor Svítok urobil aj prieskum, no nikde vo svetových rekordoch nenašiel zmienky o väčšom obleku a tak môže podľa neho pokojne používať prívlastok najväčší na svete. „Je na hrane technických možností. Tento rekord sa zrejme nepodarí tak skoro prekonať,“ mienil komisár. Apropo, Slováci vyrábajú v poslednom čase jedno maxioblečenie za druhým.

Druhú augustovú sobotu bol Svítok zapísať ďalší slovenský rekord do Kokavy nad Rimavicou, kde ušili najdlhšie plátené gate na Slovensku, merali 154 centimetrov a urobili k nim aj krpce dlhé 48 centimetrov. „Najväčší širák zatiaľ nemáme,“ usmial sa komisár, ktorý sa pri meraní najväčšieho saka aj celkom zapotil. Chcelo to poriadne dlhý krok, aby mohol prekročiť meganohavice rozložené na zemi, ktoré sa zapínali na zips a v páse merali 354 centimetrov. A aby mohol odmerať gombíky, musel zas vyliezť na rebrík. Mali priemer 8,8 a 5,6 centimetra.

Sako a nohavice vyrábalo 20 šičiek celý mesiac v topoľčianskom závode. Bola to tajná akcia, na obleku pracovali po fajronte, každý deň si vyberali asi tri hodiny nadčasy. „Popri tej náročnosti sme zažili aj kopec zábavy. Keď napríklad museli štyri dievčatá držať jeden veľký vystrihnutý diel, aby sa to vôbec dalo šiť na stroji. Najťažšie bolo šitie rukávov, natáčanie klopy, goliera,“ prezradila Soňa Bublová, vedúca oddelenia technológie a normovania.

Spoločnosť Ozeta je podľa marketingovej riaditeľky Miroslavy Krausovej posledným mohykánom odevného priemyslu na Slovensku a tak to vnímali čosi ako morálnu povinnosť pustiť sa do niečoho skutočne „veľkého“. Yetiho oblek bude putovať pri príležitosti 75. výročia pôsobenia Ozety na slovenskom trhu po obchodných centrách. V októbri to bude v kolíske firmy v Trenčíne (kde sú dnes už len sklady), neskôr to bude v Banskej Bystrici. Trh podľa Krausovej oblekom praje. „Lacný ázijský tovar je na ústupe. Mladí Slováci sa začínajú obliekať elegantne, hoci to niekedy kombinujú s roztrhanými džínsami…“

Aj podľa umeleckého riaditeľa Vladimíra Hambálka sú Slováci stále menej konzervatívni, idú viac do farieb, čo návrhárom umožňuje sa viac zabávať vo výrobe. Svetu oblekov aj napriek tomu dominuje čierna a aj preto hľadal Hambálek inšpiráciu v ich najpredávanejšom čiernom modeli.

„Takýto oblek si človek kúpi na maturitu a potom ho neskôr používa, ak sa nezväčší…“ Celý maxioblek je podľa neho poctivo ušitý z jedného kusu látky – viskózy, nikde nie je nadpájaný. Sú v ňom ukryté mnohé detaily, ktoré museli prispôsobiť váhe a veľkosti. Napríklad gombíky. „Tie som vyrobil z odľahčeného plastu, sú obtiahnuté kozinkou,“ prezradil Hambálek. Akurát keď ich tam chcel konečne našiť, tak ho šičky odohnali. Že to je ich robota…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kniha slovenských rekordov #Ozeta #pánsky oblek