Bratislava dostane 50 autobusov za 15,4 milióna eur

Dodanie 50 nízkopodlažných kĺbových autobusov pre mestskú hromadnú dopravu v Bratislave bude stáť 15,41 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

17.08.2014 14:39
debata

Oproti prvotnej predpokladanej cene je to o 2,7 %, resp. o 410 tisíc eur viac. Dopravný podnik Bratislava, a.s. (DPB) vybral za dodávateľa autobusov českú spoločnosť SOR Libchavy spol. s r.o. vo verejnej súťaži spomedzi troch prijatých ponúk.

Ako vyplýva z výsledku tendra vyhláseného vo februári tohto roka, SOR Libchavy má nové autobusy s kapacitou minimálne 150 cestujúcich a dĺžkou maximálne 18,75 metra dodať počas dvoch rokov. Zmluvná cena za 25 autobusov je 7,705 milióna eur bez dane a taká istá platí aj pre dodanie ďalších 25 autobusov na základe opcie. Dopravný podnik Bratislava chce nákup autobusov financovať z prostriedkov pridelených z rozpočtu hlavného mesta Bratislavy a vlastných kapitálových investícií.

Pri vyhodnocovaní rozhodovala ekonomicky najvýhodnejšia ponuka na základe piatich kritérií, keď celková cena autobusov mala najvyššiu váhu, a to 75 bodov. Lehota dodania bez opcie mala váhu 10 bodov, maximálna celková obsaditeľnosť autobusu (podiel miest na sedenie musel byť najmenej 25 %), počet miest na sedenie (bez sklápacích sedadiel) z počtu všetkých miest autobusu a úroveň technického riešenia po 5 bodov.

Súťaž na základe námietok preveroval Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý konanie zastavil.

V prvom tendri na dodávku 50 autobusov, vrátane opcie na 25 kusov, uspeli dve firmy. Autobusy dodajú počas dvoch rokov spolu za 10,12 milióna eur bez dane, čo je o 1,2 %, alebo o 119 tisíc eur viac oproti prvotnej predpokladanej cene 10 miliónov eur. Súťaž na dva druhy autobusov bola rozdelená na dve časti.

Spoločnosť COREX, s.r.o. Vráble dodá 40 autobusov s kapacitou minimálne 90 miest a dĺžkou do 12,5 metra takmer za 8,2 milióna eur (predpokladaná cena 8 mil. eur) a poľská firma Solaris Bus & Coach S.A. desať autobusov s minimálne 60 miestami a dĺžkou do desať metrov za 1,92 milióna eur (predpokladaná cena 2 milióny eur).

Dopravný podnik Bratislava, a.s. je zapísaný v Obchodnom registri SR od 20. apríla 1994, eviduje základné imanie vo výške 42,985 tisíc eur. Prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu na autobusových, električkových a trolejbusových linkách v Bratislave, vrátane predĺženého autobusového spoja do priľahlej obce Marianka, ako aj regionálne autobusy do Chorvátskeho Grobu, rakúskeho Hainburgu a maďarskej Rajky. Vykonáva aj vnútroštátnu a medzinárodnú nepravidelnú autobusovú dopravu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #Dopravný podnik Bratislava