Fico položil veniec k pamätníku SNP v Skýcove

Položením vencov k pamätníku SNP si v partizánskej obci Skýcov pripomenuli 70. výročie Slovenského národného povstania. Súčasťou osláv bol aj tradičný pochod Náučným chodníkom Zlatno – Skýcov, ktorý sa konal už 26. krát.

23.08.2014 17:51
debata (13)

Miestni obyvatelia všetkých generácií pochodom vzdávajú hold všetkým, ktorý počas SNP chodili po rovnakej trase. Náučný chodník dnes absolvovali malé deti, ale aj 88 – ročný Július Mikuš.

Slávnosti v Skýcove v Nitrianskom kraji sa zúčastnil aj predseda vlády Robert Fico a 91 – ročný priamy účastník Povstania, generálporučík vo výslužbe Ján Husák. Fico vo svojom príhovore pripomenul partizánsku minulosť obce. Spomenul založenie 1. partizánskej brigády Skýcov pod vedením Rudolfa Matejova, sformovanie troch partizánskych oddielov Národný pomstiteľ, Zarubežnij a Plameň a aktivity celej obce, ktorá žila partizánskym hnutím. Nemci sa dedine pomstili krutým spôsobom.

"Vyrabovali domy a 16. marca 1945 obec vypálili. Zhorelo 226 domov, zostal iba kostol, škola a fara, kde boli ubytovaní Nemci. Čistou náhodou nezhorel jeden dom pokrytý slamou, v ktorom sa skrýval jeden starší občan, ktorý tragédiu prežil,“ oživil smutnú históriu predseda vlády. Ľudstvo sa podľa neho ani z najtragickejších momentov nedokáže poučiť.

"Ja napríklad nerozumiem a nikdy nebudem rozumieť tejto nezmyselnej sankčnej vojne, ktorú vedieme, či už ide o Európsku úniu, Ruskú federáciu alebo ďalšie krajiny,“ povedal s tým, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko preto, aby Slovensko a jeho občania týmito nezmyselnými opatreniami trpeli čo najmenej, čo účastníci podujatia ocenili potleskom. Zároveň vysoko ocenil počin generála Jána Husáka, ktorý v roku 1989 spolu s ďalšími spolubojovníkmi založil Náučný partizánsky chodník Skýcov – Zlatno. K účastníkom dnešných osláv sa prihovoril aj 91 – ročný Husák, ktorý ocenil, že ľudia nezabudli na hrôzy fašizmu a dodnes si SNP v hojnom počte pripomínajú.

Robert Fico sa zúčastnil osláv 70. výročia SNP aj pri mohyle na Jankovom vŕšku v Trenčianskom kra­ji.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #pamätník SNP #70. výročie SNP