V Bratislave odstraňujú nelegálne bilbordy

Bratislavská radnica pokračuje v odstraňovaní nelegálnych bilbordov. Len za posledný víkend zmizli z bratislavských ulíc desiatky nepovolených bilbordov, reklamných tabúľ či informačných banerov. Na nelegálne umiestnené reklamy magistrát minulý mesiac upozorňoval nálepkami a vyzýval tak ich majiteľov, aby nelegálne bilboardy odstránili, inak tak urobí mesto samo.

26.08.2014 13:34
debata (6)

Na výzvu zareagovali dve spoločnosti vlastniace reklamné nosiče, ktoré už s magistrátom rokujú o odstránení bilbordov v réžii ich majiteľa. Informoval o tom riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Počas uplynulého víkendu mesto nechalo odstrániť 42 reklamných nosičov a 54 informačných panelov. Bilboardy zmizli z Dolnozemskej, Karloveskej a Rožňavskej ulice, 18 reklamných tabúľ radnica nechala odstrániť aj z Račianskej, Bajkalskej, Panónskej a Prievozskej ulice. Mesto sa zbavilo aj desiatich informačných banerov na mostných viaduktoch a ochranných zábradliach v Karlovej Vsi, Starom Meste i v Ružinove. Samospráva už dlhší čas hľadá spôsob, ako znížiť počet reklamných zariadení v Bratislave. V zákone však oporu zatiaľ nemajú.

„Správne i súdne konania odďaľujú vymožiteľnosť rozhodnutí samospráv na niekoľko rokov,“ vysvetlil Andrassy. Pomôcť samosprávam by mohol pripravovaný stavebný zákon. Podľa pripravovaného zákona bude totiž mesto jedným z účastníkov konania a svojím stanoviskom výrazne ovplyvní kladné i záporné rozhodnutie stavebného úradu, vysvetlil Andrassy. „Zároveň sa vytvorí priestor pre to, aby samosprávy mohli buď vo vlastnej réžii alebo s partnermi odstraňovať bez väčších prieťahov tie bilbordy, ktoré boli na verejných či súkromných pozemkoch umiestnené bez povolenia,“ dodal.

Bratislavská radnica v snahe znížiť počet reklamných zariadení v meste oslovila so žiadosťou o pomoc aj vlastníkov týchto reklamných nosičov. Za posledné dva roky sa po dohode s vlastníkmi reklamných pútačov podarilo odstrániť stovky bilbordov a informačných panelov. Zmizli aj desiatky nepovolených reklamných tabúľ, ktoré sú najčastejšie zapichnuté pri frekventovaných cestách alebo umiestnené na mostných zábradliach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bilbordy #Ľubomír Andrassy