Bratislava znížila dlh na 170 miliónov, klesol o 28 percent

Dlh mesta Bratislava krátko pred skončením tohto volebného obdobia dosahuje 173 miliónov eur. V sume sú okrem dlhu radnice započítané aj záväzky mestských organizácií. Volebné obdobie samospráva začínala s 228-miliónovým dlhom, za štyri roky dlhové zaťaženie kleslo o 28 percent. Informoval o tom v stredu na tlačovej besede k finančnej situácii mesta bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

03.09.2014 16:10
bratislavský primátor, Milan Ftáčnik, Bratislava, Foto: ,
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik
debata (4)

Primátor Ftáčnik však pripomenul, že za posledné štyri roky sa mestu zvýšili neuhradené faktúry o šesť miliónov eur. Do mestského rozpočtu tiež za ostatné štyri roky prišlo zo štátneho rozpočtu o 9 miliónov eur viac, ako boli reálne príjmy v minulom volebnom období.

Mesto síce vykazuje zníženie dlhu o 55 miliónov eur, po odpočítaní neuhradených faktúry a vyšších príjmoch od štátu je mestský dlh reálne nižší len o 40 miliónov eur.

Aktuálne najvyšší dlh má stále bratislavská radnica, ktorá vykazuje 108-miliónovú zadlženosť. Za posledné štyri roky sa magistrátu podarilo splatiť 20 miliónov eur. Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB) začiatkom tohto volebného obdobia dlžila 31 miliónov eur.

Ide najmä o splátky za zimný štadión či rekonštrukciu Starej radnice. Aktuálne sa mestu podarilo dlh skresať o 11 miliónov eur. Dlh Dopravného podniku Bratislava v roku 2014 je 42 miliónov eur, mestu sa ho za štyri roky podarilo znížiť o 19 miliónov eur.

Splácajú napríklad ešte úver za autobusy z minulého volebného obdobia. K mestskému dlhu primátor nepočíta záväzky mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), ktorá za novú spaľovňu a pozemok pod ňou dlží ešte 13 miliónov eur. „Dlh si platí OLO, mesto na to neprispieva,“ vysvetlil primátor.

Mesto svoje dlhy za ostatné štyri roky splácalo najmä šetrením na bežnom chode mesta a predajom majetku. Ročne na zaplatenie starých záväzkov ide z mestskej kasy približne 14 miliónov eur. Mesto si za ostatné roky nebralo ani takmer žiadne úvery.

„Jediný nový úver, ktorý sme za štyri roky zobrali, bol v roku 2011 sedemmiliónový úver Metra na projektovú dokumentáciu na nosný dopravný systém,“ uviedol Ftáčnik s tým, že z dlhu je už väčšia časť splatená.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dlh #Milan Ftáčnik