Tragická nehoda autobusu. Mohol sa traktoru vyhnúť?

Nešťastie, aké sa na našich cestách už dlho nestalo. Linkový autobus, obiehajúci traktor, ktorý kosil trávu pri ceste, sa prevrátil a narazil do zvodidiel v strede cesty.

05.09.2014 10:50 , aktualizované: 19:46
autobus, Bratislava Foto: ,
Autobus havaroval na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy. Zranili sa desiatky ľudí.
debata (17)

Vodič na mieste zomrel, zdravotníci ošetrili viac ako tridsať cestujúcich. Nezodpovedaných zostáva veľa otázok. Bola to chyba šoféra? Mal vôbec možnosť pripraviť sa na „prekážku“ na okraji cesty?

V autobuse na linke Myjava – Bratislava bolo podľa polície 35 ľudí, medzi nimi aj piati cudzinci. Desiati s vážnymi a stredne vážnymi zraneniami zostali v nemocnici a čakajú ich operácie. „Nikto z nich nie je v priamom ohrození života. Sú stabilizovaní,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

„Štyri ženy utrpeli devastačné poranenia rúk. Majú vážne poškodené svaly, kosti, šľachy, cievy. Ich stav vyžaduje operačné riešenie. Najvážnejšie je zranená 75-ročná žena, ktorá má takto zasiahnuté obe ruky. Ďalší vrátane britského manželského páru majú vnútorné zranenia a zlomeniny,“ spresnila. Dvadsiati ľudia mali povrchové zranenia – pomliaždeniny, odreniny a rezné rany, ktoré si nevyžadovali hospitalizáciu.

Presná príčina tragickej nehody, ktorá si vyžiadala jeden život a zranenia väčšiny cestujúcich, sa stále vyšetruje. Predbežnou príčinou podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara bola „kolízia so strojom, ktorý upravoval trávu vedľa cesty“.

Dopravný analytik Jozef Drahovský upozorňuje, že pri údržbárskych prácach je nutné zabezpečiť riadne označenie a upozornenie pre vodičov, že na ceste sa pracuje. „Na diaľnici vždy, keď sa kosí tráva, čistia zvodidlá alebo podobne, je potrebné, aby bolo pred takýmto vozidlom ďalšie, ktoré s elektronickým návestím so svetlami informuje, že daný jazdný pruh, prípadne časť z neho, je uzatvorený, a presmerováva vozidlá do vedľajšieho jazdného pruhu,“ hovorí Drahovský.

Autobus havaroval na ceste zo Svätého Jura do...
Autobus sa pri nehode prevrátil, zranili sa...
+3

Prípadne informuje len o tom, že v odstavnom pruhu sú nejaké stroje a môžu prečnievať do jazdného pruhu. Toto by malo byť na diaľniciach a rýchlostných cestách štandardným postupom, bez toho by sa tam žiaden stroj nemal objaviť.

Pripomína, že aj keď má niekto nehodu na ceste, je vodič povinný umiestniť trojuholník do takej vzdialenosti, aby ho prichádzajúce vozidlá videli a stihli zareagovať. „Ak niekto kosí trávu alebo umýva zvodidlá a neurobí základné opatrenia, koná vysoko rizikovo,“ upozornil Drahovský.

Pravidlá cestnej premávky hovoria, že označenie má byť v primeranej vzdialenosti. „Ak začali niekde robiť a posunú sa o viac ako 200 – 300 metrov, vždy by mali adekvátne posúvať aj upozornenie,“ dodal Drahovský. .

Údržba cesty na mieste nehody spadá už pod bratislavský magistrát. Ten tvrdí, že pri objasnení nehody bude spolupracovať s vyšetrovateľmi. „Pre mesto dopravné veci zabezpečuje vysúťažená firma a je jej povinnosťou mať zabezpečený úsek, na ktorom pracujú,“ informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

zväčšiť Autobus havaroval na ceste zo Svätého Jura do... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
autobus, Bratislava Autobus havaroval na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy. Pri dopravnej nehode zasahujú bratislavskí a pezinskí hasiči.

Podľa jeho slov hneď po oznámení nehody boli na mieste aj pracovníci dispečingu cestného hospodárstva hlavného mesta. „Dopravné značenie, ktoré je v kompetencii mesta, bolo podľa predbežných informácií v poriadku, ale musíme počkať na vyšetrovateľov, či tí, čo pracovali na kosení trávy, dodržali všetky bezpečnostné a dopravné podmienky,“ dodal. Príbuzným obete nehody zároveň vyjadril úprimnú sústrasť.

Do vyšetrovania boli zapojení aj pracovníci Inšpektorátu práce, ktorí zisťovali aj technický stav autobusu a stroja, ktorý kosil trávu. Havarovaný autobus SAD Trenčín patrí spoločnosti Slovenská investičná a realitná spoločnosť so sídlom v Žiline. Jeho hovorkyňa Ivana Strelcová uviedla, že ide o druhú smrteľnú nehodu, ktorá sa stala v ich spoločnosti. „Prvá sa stala tento rok v máji a zomrel pri nej 51-ročný šofér,“ dodala.

Obeťou piatkovej nehody sa opäť stal 52-ročný šofér autobusu z Myjavy. Podľa polície mal za sebou deväť rokov praxe.

Podľa hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzany Farkasovej na mieste nehody zasahovalo asi 40 hasičov z Bratislavy, Pezinka a Malaciek. „Havarované vozidlo zabezpečili, vykonali na ňom protipožiarne opatrenia a zranených účastníkov nehody vyslobodili z autobusu a poskytli im predlekársku prvú pomoc,“ povedala Farkasová.

Do terénu vyrazilo desať sanitiek a dva vrtuľníky, do Univerzitnej nemocnice v Bratislave pred jedenástou jedna za druhou odvážali ťažko zranených. Medzi zranenými boli aj tri deti. „Do Detskej fakultnej nemocnice sme prijali dve detičky, jedno je na ceste. U dvoch detí prebieha diagnostika, môžem povedať, že sú v stabilizovanom stave,“ povedala pred poludním riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Obrátili sa aj na Modrého anjela, ktorý v prípade potreby poskytne deťom aj ich rodičom psychologickú podporu. Štyria cestujúci z Veľkej Británie, ktorí boli hospitalizovaní, sú v kontakte s ich veľvyslanectvom.

Cesta, na ktorej došlo k nehode, bola podľa prednostky Mestského úradu vo Svätom Jure Mariany Fiamovej v poriadku, bola udržiavaná a nemala by teda byť príčinou nehody.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nehoda #autobus #Svätý Jur