Video zo zásahu policajtov pustia do škôl - pozrite si, ako ho nakrúcali

Možno aj dianím na amerických školách sa inšpirovali naši policajti, keď sa rozhodli pre netradičné cvičenie. V prešovskom gymnáziu na Konštantínovej ulici nacvičovali situáciu, ako sa majú policajti, záchranári, ale aj študenti správať v prípade streľby.

05.09.2014 14:00
zásah policajtov v gymnáyiu Foto: ,
Policajti v Prešove nacvičovali zásah proti prípadným strelcom v škole.
debata (3)

Z cvičenia vznikne video, ktoré majú postupne premietnuť na slovenských školách. Cvičenie „Strelec v škole“ pripravilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Prešov spolu s ostatnými zložkami záchranného systému.

Ku gymnáziu postupne prišli ráno krátko po ôsmej okrem polície záchranári aj hasiči. Okolie školy policajti uzavreli a do budovy nevpustili nikoho, ani novinárov. Hasiči poskytli kukláčom svoj veľký rebrík, aby sa v prípade potreby mohli dostať dovnútra zo strechy. Polícia mala pripravený aj model vyjednávania s páchateľmi, fingovaní útočníci však vyjednávanie odmietli.

Gymnazisti sedeli počas cvičenia zamknutí v triedach, na chodbách školy ich hrali študenti Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. Tí o cvičení vedeli mesiac vopred.

„Podľa scenára sme ako študenti počas prázdnin mali prísť spraviť reparát do školy. Čakali sme na chodbe, kým príde na nás rad na skúšku. Vtom vtrhli do budovy dvaja ozbrojení chlapci, kričali na nás a začali strieľať. Neskôr išli do ďalších častí budovy. My sme ako zranení čakali na príchod policajtov a záchranárov," opísala dianie v budove 21-ročná študentka fakulty zdravotníckych odborov Miroslava Konkoľová, ktorá bola medzi „zranenými" figurantmi. Priznala, že aj keď išlo len o nácvik, nebolo jej všetko jedno. „Bol to stres, keď začali strieľať slepými nábojmi, ani vata v ušiach nepomohla. Srdce sa mi rozbúchalo. Nechcem si radšej predstaviť takúto situáciu v reáli," priznala Konkoľová.

Policajné komando nakoniec vtrhlo do budovy cez hlavný vchod, zastrelilo oboch útočníkov, ktorí odmietli vyjednávať. Celková bilancia fingovaného útoku bola sedem mŕtvych vrátane útočníkov a dvoch policajtov, šestnásť ťažko a traja ľahko zranení civilisti.

Riaditeľ gymnázia Stanislav Šanta povedal, že gymnazisti mali počas cvičenia triednické hodiny so svojimi učiteľmi a ostali tak zamknutí v triedach. „Neučili sa, ale dostali vopred pokyny. Útočníkmi majú byť žiaci, ktorí mali maturovať v náhradnom termíne, no došlo u nich k určitému skratu a zaútočili," vysvetlil riaditeľ.

Dodal, že zo záznamu sa vyrobí metodický materiál, a ten má byť distribuovaný ostatným školám. „Ide o to, že stať sa môže hocičo. Dúfam, že u nás k ničomu podobnému nedôjde, ale aj takáto cvičná situácia môže pomôcť reagovať učiteľom a žiakom v prípade, že by nastali podobné problémy," priblížil závery cvičenia Šanta.

Zástupca prešovského krajského policajného riaditeľa František Leško skonštatoval, že cvičenie splnilo svoj účel. „Cieľom bolo precvičiť si spolu so záchrannými zložkami, ako postupovať v prípade podobného incidentu. Situáciu sme navodili tak, že páchateľmi mali byť neúspešní maturanti, ktorí pripravili odvetu pomocou ukradnutých zbraní," spresnil Leško. Dodal, že cvičenie zhodnotili pozitívne všetky strany, zúčastnilo sa na ňom zhruba sto policajtov, záchranárov, hasičov a prešovských mestských policajtov.

„Samozrejme, modelová situácia je jedna vec, reálna druhá. V takýchto situáciách je predovšetkým ťažko predvídateľné správanie žiakov. Chybičky, ktoré sa objavili, sme si vykonzultovali," povedal Leško s tým, že majú pripravený manuál, aby v budúcnosti nedošlo k žiadnym pochybeniam. „Boli sme požiadaní, aby sme cvičenie prezentovali na jednom záchranárskom podujatí, s čím som súhlasil," uzavrel zástupca policajného riaditeľa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #cvičenie #streľba #škola