Na gastroodpad dostanú domácnosti vedierka

Prieskum, ktorý zisťuje, koľko obyvateľov má záujem o separovaný zber gastroodpadu, organizuje v týchto dňoch mesto Dubnica nad Váhom. Domácnosti zapojené do zberu dostanú zadarmo špeciálne vedierko s vekom. Doň budú ukladať odpad z kuchyne, raz za týždeň poň príde auto, ktoré ho odvezie na spracovanie.

05.09.2014 15:00
vrece s odpadom, bioodpad Foto: ,
Biologický odpad zo záhrad Dubničania zbierajú do igelitových vriec a odvážajú do niektorej z troch kompostární. Zber kuchynského odpadu bude fungovať inak.
debata

Kuchynský odpad väčšinou končí v bežných kontajneroch, odkiaľ putuje na skládky. Tam sa rozkladá a vytvára nebezpečné plyny, ktoré unikajú do atmosféry.

„Z environmen­tálneho pohľadu je to odpad, ktorý robí najväčšie problémy pri skládkovaní komunálneho odpadu. Je zdrojom metánu, ktorý je skleníkotvorný plyn. Separovaný zber je potrebný aj z legislatívneho hľadiska, pretože Slovensko sa zaviazalo voči Európskej komisii, že zníži množstvo takýchto odpadov ukladaných na skládky," upozorňuje Martin Valentovič, predseda občianskeho združenia Priatelia Zeme.

Dubnica nad Váhom patrí podľa Valentoviča na špičku „triedičov". Okrem plastu a skla tu triedia aj biologicky rozložiteľný odpad. Separovanie gastroodpadu je pre mesto novou výzvou. Na Slovensku to nie je ani zďaleka bežnou záležitosťou.

„Snažíme sa o to viac ako rok, problém bol nájsť zmluvného partnera, ktorý by tento odpad likvidoval za výhodných podmienok. Vlani sme museli túto aktivitu stiahnuť, tento rok sa nám po dlhom úsilí podarilo nájsť partnera v okolí Dubnice, takže sme mohli rozbehnúť kampaň," vraví Ivana Tepličková, vedúca oddelenia výstavby, územného plánovania a životného prostredia Mestského úradu v Dubnici nad Váhom.

Odpad budú voziť do bioplynovej stanice v neďalekých Horovciach. V súčasnosti radnica považuje za najdôležitejšiu úlohu získať pre spoluprácu občanov. Výzva na webovej stránke mesta alebo formou letákov sa ukázala ako málo účinná. Preto chce priamo oslovovať občanov a vysvetľovať im, ako bude zber fungovať a aký to má zmysel.

Začiatkom októbra by rodiny dostali 10-litrové vedierka na kuchynský odpad. Spočiatku to budú hlavne občania bývajúci v rodinných domoch a malých bytovkách. Ak sa zber uchytí, radnica ho chce rozšíriť na celé územie mesta. „Väčšina samospráv sa do tohto zberu nehrnie, ani občania nemajú o to záujem, lebo je to dosť komplikované. Dubnica nad Váhom patrí medzi svetlé výnimky," dodal Martin Valentovič.

Výsledky dubnického prieskumu by mali byť známe na konci septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skládka #odpad #Dubnica nad Váhom #separácia