Pavol Demitra sa vrátil na svoju školu v Dubnici. Vo filme

Film o Pavlovi Demitrovi s názvom 38 si v predpremiére pozreli ako prví žiaci dubnickej základnej školy, ktorá nesie meno slávneho hokejistu. Filmu tam premietali v predvečer tretieho výročia jeho tragickej smrti.

05.09.2014 16:08
Pavol Demitra, film, základná škola Foto:
Žiaci Základnej školy Pavla Demitru mali možnosť pozrieť si film 38 ako prví.
debata (4)

Na prízemí školskej budovy, vo vestibule, dopoludnia horeli pri tabuli s fotografiami Pavla Demitru desiatky sviečok a kahančekov. Nechýbala váza s čerstvými kvetmi. Deti, čakajúce na film, tam prišli a chvíľu postáli. Bez toho, aby ich niekto organizoval. Pre nich to bolo pietne miesto.

Daniel Dangl, jeden z tvorcov filmu, však zdôraznil, že film 38 nie je žiadnym pietnym spomínaním. Je zväčša zábavný, úsmevný a vtipný, pretože Paľo Demitra bol zábavný človek. O tom sa tvorcovia presvedčili pri nakrúcaní filmu.

„Množstvo historiek, na ktoré sme natrafili pri tvorbe, je zábavných a humorných, mnohé z nich sú dokonca aj vo filme. Jeho najbližší o ňom hovoria, že bol veľmi vtipný a miloval humor. Keď bol v Amerike, tak veľmi rád pozeral SOS. Úplne niekde v podhubí sme boli vlastne prepojení humorom,“ vraví Dangl, tvorca humoristických relácií SOS či Partička.

Žiaci a ich učitelia si film pozreli v telocvični. Neboli tam na premietanie ideálne podmienky, pretože okná sa nedali zastrieť, ale 90-minútový film si pozreli bez prestávky a bez vyrušovania. Keď sa objavili záverečné titulky, vstali a skandovaným potleskom dali najavo, ako sa im film páčil. Aj to bol dôvod, prečo si túto školu vybrali tvorcovia filmu za miesto jeho predpremiéry. Premiéra sa uskutoční v Trenčíne 7. septembra, v deň leteckého nešťastia, pri ktorom prišiel o život spolu s ďalšími hokejistami ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ.

zväčšiť Tretie výročie tragickej smrti Pavla Demitru si... Foto: Milan Kráľ
Pavol Demitra, film, premietanie, základná škola Tretie výročie tragickej smrti Pavla Demitru si žiaci dubnickej školy pripomínajú pri tomto pietnom mieste vo školskej vestibule.

„Už keď sme film nakrúcali, videli sme, že duch Paľa Demitru v tejto škole stále žije. Žiaci sú s ním neuveriteľne prepojení, prežívajú každé jeho výročie,“ dodal Lukáš Zednikovič, druhý spolutvorca filmu.

Pavla Demitru si pamätajú nielen pedagógovia, ktorí ho učili, ale aj terajší žiaci. Slávny hokejista na svoju školu nezabudol a chodieval sem na besedy. Škola má športové zameranie a mnohí jej žiaci sa venujú hokeju. Za tri roky od jeho smrti svoje spomienky pretavili do vlastnej tvorby, napísali básničky, úvahy, nakreslili obrázky. Autorských diel sa nazbieralo toľko, že škola vydala samostatnú publikáciu, v ktorej sa čitateľ môže stretnúť s úprimným detským vyjadrením.

„Ppredpremiérou filmu 38 sa Paľo vrátil sem, do svojej rodnej školy, pretože on žiadnu inú školu nedokončil. Strednú nestihol dokončiť, pretože odišiel za veľkú mláku,“ vraví Ferdinand Brunovský, riaditeľ Základnej školy Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom.

Na Pavla Demitru spomínajú učitelia ako na žiaka, ktorý reprezentoval školu na akýchkoľvek športových súťažiach, nielen v hokeji či futbale. Súťažil aj v atletike či branných športoch. Anna Kunštárová, triedna učiteľka Pavla Demitru od piatej po ôsmu triedu, ktorá vo filme aj vystupuje, o ňom hovorí, že bol neustále v pohybe. Aj v detstve to bol človek, ktorý nemal nepriateľov a každý chcel byť v jeho blízkosti. Tak to bolo aj v jeho dospelom veku, preto ho toľko ľudí oplakávalo.

„Film nie je smutným spomínaním, je vlastne o láske. Paľo miloval život, hokej, svoju rodinu aj kamarátov. Určite by mohol byť príkladom pre mnohých z nás. Mala som to šťastie, že som bola nielen Paľovou triednou učiteľkou, ale aj jeho susedou. Nepamätám, že by nejaký iný človek dokázal v našej malej republike tak zomknúť národ, ako to dokázal on,“ povedala Anna Kunštárová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová premiéra #Pavol Demitra #Dubnica nad Váhom