Soche svätého Štefana v Košiciach odlomili ruku so žezlom

Viac ako tri metre sa musel vyšplhať vandal len pre to, aby poškodil sochu svätého Štefana na severnej fasáde Dómu svätej Alžbety v Košiciach.

07.09.2014 16:00
debata

Domáci ani pamiatkari si takéto vyčíňanie nevedia vysvetliť. Severná, najvzácnejšia časť Dómu prešla ani nie pred rokom rekonštrukciou.

Socha svätého Štefana z umelého kameňa sa nachádza v blízkosti vchodu, ktorý sa veľmi nevyužíva. Vandal z nej odlomil časť ruky s prstami a žezlom. Na problém upozornili rozhorčení Košičania na sociálnych sieťach. Dóm sv. Alžbety je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok ako národná kultúrna pamiatka.

Zreštaurovanej soche svätého Štefana na... Foto: Boris Macko, Pravda
sv. Štefan, Košice Zreštaurovanej soche svätého Štefana na severnom portáli Dómu svätej Alžbety niekto odtrhol časť ľavej ruky, v ktorej držal žezlo. Ostali len pahýle prstov.

„Keď som sochu 17. augusta fotil, bola ešte v poriadku. Neskôr už mala odlomenú časť ruky. Ozval sa svedok, ktorý sochu fotil 28. augusta a už bola poškodená. Takže ju musel niekto poškodiť v priebehu jedenástich dní,“ tvrdí Košičan, ktorý už na sociálnej sieti zverejnil výzvu, cez ktorú hľadá svedkov alebo ľudí, ktorí sochu fotili koncom augusta, aby sa mohol spresniť čas, keď ju niekto poškodil.

Hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabián uviedol, že košická farnosť už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Škodu odhaduje na 300 eur. „Polícia pátra po neznámom páchateľovi, ktorý v doposiaľ presne nezistenom čase na Hlavnej ulici v centre Košíc poškodil sochu svätého Štefana,“ informoval košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci, kde je trestná sadzba 3 až 8 rokov.

Pomôcť chce aj mestská polícia, ktorá má pri Dóme dve kamery. Tie mohli zachytiť toho, kto sochu poškodil. „Záznamy sa archivujú sedem dní dozadu. Mestská polícia dostala 3. septembra oznam od občana o poškodení sochy a začala s prezeraním záznamov, ktoré by mohli pomôcť pri odhalení páchateľa. Zatiaľ sú pri piatom dni, dúfame, že sa podarí niečo nájsť,“ povedala hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová.

Jozef Porubovič z firmy Villard, ktorá reštaurovala severný portál Dómu svätej Alžbety nerozumie dôvodom vandala. „Niekto zrejme chcel kamenné žezlo a má aj ruku. Len nechápem pohnútky takého konania, načo to komu je. Možno niekto chcel mať kamenné žezlo doma ako trofej. Na vyšetrovanie je tu polícia, no evidentne sa tam musel niekto vyštverať,“ povedal Porubovič.

Podľa Poruboviča nie je problém sochu opraviť, ale sú tu aj ďalšie náklady. "Musí sa to urobiť v exteriéri, treba postaviť lešenie. Opravu zvládne len profesionálny reštaurátor, ruka sa domodeluje v umelom kameni, " tvrdí Porubovič.

Dóm svätej Alžbety je najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe a zároveň najväčším kostolom na Slovensku s plochou 1 200 m2 a vojde sa doň 5-tisíc ľudí. V roku 2009 bola ukončená rekonštrukcia najvzácnejšieho severného portálu a neskôr aj Matejovej veže. Tým sa po 35 rokoch rekonštrukcia exteriéru Dómu skončila. Práce však pokračujú v interiéri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Dóm sv. Alžbety #Svätý Štefan