Múzeum bábik zaplnili stovkou áut

Nielen hračky pre deti priťahujú v týchto dňoch pozornosť návštevníkov Múzea bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni. Návštevníci si môžu poobzerať sto druhov modelov skutočných áut.

11.09.2014 14:00
modely áut, Bugatti Foto: ,
Medzi vystavené exponáty patria i modely áut Bugatti.
debata

Jedinečnú výstavu modelov áut zo súkromnej zbierky Romana Tichého, v ktorej je zdokumentovaný vývoj automobilového priemyslu v minulom storočí, múzeum sprístupnilo do konca októbra. Kurátorka výstavy Erika Antolová hovorí, že kópie áut sú vypracované do detailov, aby čo najviac dokumentovali podobu reálnych vozidiel.

Návštevníci si navyše môžu svoje vedomosti rozšíriť aj o technické parametre jednotlivých modelov prostredníctvom informačného systému. „Súčasťou výstavy sú rôzne typy luxusných vozidiel svetoznámych značiek, ako sú Mercedes-Benz, Cadillac, Ford, ďalej kultových športových áut ako Porsche, Ferrari, Jaguar a ďalšie, ale aj mnohé druhy úžitkových automobilov,“ povedala Antolová.

Modely automobilov značky Mercedes. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
modely aut, Mercedes Modely automobilov značky Mercedes.

Milovníci histórie autobomilového priemyslu ocenia, že medzi autami nechýba ani ani vozidlo značky Laurin & Klement. Svoje zastúpenie majú na výstave aj obľúbené autá vyrábané v krajinách bývalého socialistického bloku v Sovietskom zväze či Nemeckej demokratickej republike. Osobitnú skupinu medzi autami tvoria taxíky, používané v rôznych kútoch sveta.

Modely sú podľa informácií Antolovej inštalované v deviatich vitrínach. Návštevník sa o autách okrem názvu každého modelu, roku výroby či technických parametrov dozvie aj to, v akej krajine boli autá vyrobené. Výstava je doplnená aj o jedinečné kresby áut z dielne ilustrátora Václava Zapadlíka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba