Týrané ženy vo svojom okolí Prešovčania nechcú

V mestskej časti Šidlovec v Prešove sa dve skupiny sporia o schátranú budovu bývalej materskej školy. Prízemný dom patrí mestu, ktoré ho po zániku škôlky desať rokov nevyužívalo. Nakoniec dom vlani prenajalo Záujmovému združeniu žien MyMamy, ktoré tu chce prevádzkovať azylový dom pre týrané ženy a ich deti.

12.09.2014 09:52
Domáce násilie, bitka, týraná žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Združenie získalo na opravu grant vo výške 670-tisíc eur a v súčasnosti prebieha stavebné konanie. Počas neho sa však objavila petícia obyvateľov Šidlovca, ktorí sa postavili proti azylovému domu.

V petícii sa uvádza, že obyvatelia majú obavy, že azylový dom prinesie do tichej lokality vyššiu kriminalitu, hluk a zvýšenú koncentráciu rôznych sociálnych skupín. Navrhujú, aby sa budova bývalej škôlky prestavala na multifunkčné zariadenie s materskou školou a domom pre seniorov.

Združenie MyMamy začalo s odvetnou akciou a tiež spustilo petíciu. Na mestský úrad ju chce odovzdať tento piatok. Apolónia Sejková zo združenia vysvetľuje, že Bezpečný dom má slúžiť hlavne ženám, ktoré zažívajú doma násilie. Kapacita počíta s desiatimi klientkami. "Pôjde o objekt, ktorý bude napojený na bezpečnostný policajný pult. A hlavne chcem zdôrazniť, že tieto ženy sú skôr submisívne a majú skôr strach z okolia takisto ako ich deti,” povedala Sejková. Podotkla, že v podobnej situácii sa môže ocitnúť ktorákoľvek žena.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny-Gazdová nevedela povedať, či obe petície zaradí primátor mesta na rokovanie zastupiteľstva ešte v tomto volebnom období. Mestskí poslanci by mali pred komunálnymi voľbami zasadať naposledy 19. septembra.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #domáce násilie #Prešov #násilie na ženách