Lietali v drogách, hovoria susedia o rodičoch mŕtveho batoľaťa

Tridsaťročná Silvia, ktorej 4-mesačného synčeka priviezli do nemocnice s opuchom mozgu, nemá na žiadnom mieste, kde doteraz bývala, dobrú povesť. Teraz je aj so svojím druhom v policajnej cele, pretože sú podozriví, že dieťaťu zavinili ťažké poranenie, ktoré skončilo mozgovou smrťou.

20.09.2014 15:49
polícia, vestenice Foto: ,
Policajné auto pred vchodom, kde žijú Silviini rodičia. Tí zavolali políciu, aby ich chránila pred novinármi.
debata (7)

Chlapčeka priviezli vo štvrtok najskôr do nemocnice v Bojniciach, odkiaľ ho previezli na špecializované pracovisko do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Podľa jej riaditeľa Jána Noska vykazoval známky mozgovej smrti v dôsledku vnútrolebečného poranenia. To mohol zapríčiniť pád dieťaťa alebo úder do hlavy. Analýzy zistili, že malo v tele pervitín.

„Droga sa mu mohla do organizmu dostať s materinským mliekom, alebo mu ho mohli dať vo fľaške. Predpokladám, že zomrelo skôr na poranenie hlavy, než na predávkovanie, to však bude musieť potvrdiť súdna pitva. Mozgová smrť znamená koniec, takmer každý orgán môžete nahradiť, ale mozog nie,“ povedal detský lekár, ktorý z etických dôvodov nechce byť menovaný.

Každú chvíľu zasahovali policajti

Silvia aj so svojím druhom a maličkým synom žili v panelákovom byte na prievidzskom sídlisku Necpaly. Nebývali tu dlho, takže susedia ich nepoznali, takmer nič o nich nevedeli. Len to, že bývali hluční a často sa hádali. Predtým bývali na inom prievidzskom sídlisku Sever.

„Obaja lietali v drogách, brali pervitín, a tak to tam aj vyzeralo. Každú chvíľu tu boli policajti,“ povedal jeden z obyvateľov sídliska Sever.

Podobné názory mali aj obyvatelia Dolných Vesteníc, odkiaľ Silvia pochádza. Mladá mamička dvoch detí povedala, že Silvia bola spolužiačka jej sestry, ale nič dobré o nej nepočula. Silvia má už tri deti a drogy vraj brala už vtedy, keď čakala prvé z nich.

Silviu zničili drogy a alkohol

Ani ďalšia suseda, čo sa vracala domov s nákupom, nevravela o Silvii žiadne chvály, len to, že ju pokazil alkohol a drogy. Pritom pochádza zo slušnej, vzdelanej rodiny, obaja rodičia majú vysokoškolské vzdelanie. Vraví, že hneď si pomyslela na Silviu, keď sa dopočula o tragédii malého dieťaťa. „Je to strašné, koľko žien nemôže mať deti, a pritom by sa o ne s láskou starali,“ dodala.

V paneláku v Dolných Vesteniciach bývajú rodičia Silvie. Dvere do vchodu boli zatvorené. Keď sme zazvonili, predstavili sa a povedali, o čo nám ide, mužský hlas cez domáci telefón povedal: „Nie, ďakujem, nemám záujem o medializáciu.“

V susednom paneláku žije Silviin predchádzajúci druh, s ktorým má 5-ročného syna. Ten bol práve na prechádzke aj so svojím dedkom, starkým, ako ho vnuk oslovoval. Vraví, že ďalšie dve deti má Silvia s novým priateľom, a to, čo sa stalo s najmenším, ho zaskočilo.

Silviu s druhom zadržala polícia

„Je mi to strašne ľúto, je to smutná vec. Ľutujem hlavne jej rodičov, pretože oni sa starali ako mohli. Silvia bola šikovné, pekné dievča, ovládala cudzie reči. Bohužiaľ, teraz je to tak, ako je,“ povedal starý otec.

Silviu aj jej druha polícia zadržala. O tragickom prípade poskytla zatiaľ len strohú informáciu. „Na políciu v Prievidzi sme prijali trestné oznámenie v súvislosti s úmrtím štvormesačného dieťaťa. Prievidzskí policajti zadržali podozrivých rodičov. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony a k citlivosti prípadu, pretože ide o malé dieťa, nebudeme k tejto veci poskytovať viac informácií,“ povedala Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #smrť dieťaťa #Prievidza