Rastliny vybrať nemohli. Stoja medzi lešeniami

Botanická záhrada v Košiciach privíta zimu pripravená. Zo šiestich skleníkov by mali byť tri zhruba do polovice októbra zrekonštruované. Potom príde aj postupná zmena v expozíciách. Na budúci rok si "botanika" pripomenie 65. výročie založenia.

23.09.2014 14:00
debata
Niektoré rastliny museli ostať medzi lešeniami. Foto: Boris Macko, Pravda
skleník, rastliny, lešenie, botanická záhrada Niektoré rastliny museli ostať medzi lešeniami.

Rastliny, ktoré boli v troch skleníkoch určených na opravu, preložili inam. Časť však museli nechať na pôvodnom mieste. Teraz stoja medzi lešeniami. „Tie rastliny, pri ktorých to bolo možné, sme museli vybrať. Staršie, väčšie a stromovité sme museli nechať tam, kde sú. Orezali sme ich a zabalili. Napriek tomu treba rátať s tým, že zrejme niektoré napriek maximálnej starostlivosti uhynú,“ povedal riaditeľ Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Sergej Mochnacký.

Na opravu skleníkov „botanika“ dlho čakala. „Je to pre nás historická udalosť, že sa po vyše 50 rokoch začala generálna oprava opláštenia. Doteraz sa riešili len havarijné stavy, dokonca mohlo dôjsť aj k úrazom,“ mieni Mochnacký. Okrem výmeny povrchov urobí špecializovaná firma aj očistenie kostry skleníkov, rovnako ich musí aj nanovo natrieť.

Zo skleníkov vybrali najvzácnejšie rastliny. Napríklad pri orchideách zostali len kultivary, ktoré nie sú také cenné a dajú sa nahradiť. Kultivar je vypestovaný „hybrid“, nie prírodný druh. „Kultivary orchideí síce kvetmi potešia oko verejnosti, ale z vedeckého hľadiska veľkú cenu nemajú. Naopak, orchidea, ktorá má miniatúrny kvet, laikovi nič nepovie, môže byť veľmi cenná a ohrozená,“ spresnil.

Ak neudrú prudké mrazy, kvety, ktoré nebolo možné presunúť, opravy v otvorenom skleníku vydržia. Subtropické rastliny, napríklad citrusy, sú odolnejšie a znesú teploty pod desať stupňov. „Pri citrusoch zase nesmú vymrznúť korene,“ podotkol Mochnacký. Kaktusy prežijú aj mrazy, nemôžu byť však dlhodobé.

Tie rastliny, ktoré budú v Košiciach potrebovať a nebudú schopní nahradiť z vlastných zdrojov, v rámci spolupráce dodajú iné botanické záhrady.

Botanická záhrada je otvorená aj počas rekonštrukcie. Na miesta, kde prebiehajú opravy, sa návštevníci nedostanú. „Niektorých ľudí fascinuje, ako sa botanická záhrada mení aj počas rekonštrukcie. Pre niektorých bohužiaľ, pre iných našťastie už nebudú expozície v skleníkoch také ako predtým. Časť expozícií zmeníme, niektoré zachováme, iné zrušíme. Pri tých, ktoré ostanú zachované, potrvá nejaký čas, kým budú také ako doteraz. Ani v budúcom roku to ešte nebude optimálny stav,“ hovorí Mochnacký. Hlavným kritériom pri obnovovaní expozícií bude pútavosť a zážitkovosť.

V expozíciách chcú na jedno miesto umiestniť rastliny, ktoré majú spoločný domov napríklad v Strednej Amerike, doteraz boli pomiešané. Ďalšou prioritou je zatraktívnenie jednotlivých častí záhrady. Chodníky už nepovedú len po obvode skleníka. Naopak, dajú návštevníkom možnosť obzrieť si rastliny bližšie. V pláne sú aj vodné plochy či dokonca vodopád. Všetko však závisí od financií.

Nový povrch skleníkov z polykarbonátov bude bezpečnejší pre ľudí i pre rastliny. Ušetria aj za kúrenie. „V skleníkoch budú prijateľnejšie klimatické podmienky, vďaka polykarbonátom a špeciálnym fóliám, ktoré rozptyľujú svetlo, nedôjde k opačnému efektu – že niektoré rastliny slnko spáli. Doterajšie sklenené opláštenie to spôsobovalo,“ dodal Mochnacký.

Zamestnanci už teraz rozmýšľajú nad novinkami. Verejnosť nepríde ani o niektoré pravidelné akcie a výstavy. Najbližšie to budú 10. a 11. októbra dni otvorených dverí, 7. novembra sa začne výstava Včelárstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #botanická záhrada #flóra #rastliny