Muž vyviezol na čiernu skládku vyše 70 ton odpadu

Úctyhodnú čiernu skládku dokázal vytvoriť 56-ročný muž z Bolešova neďaleko Ilavy. Za päť mesiacov navozil k Váhu desiatky ton rôzneho odpadu. Prípad už vyšetruje polícia, mužovi za to hrozí až trojročný pobyt vo väzení.

02.10.2014 14:00
čierna skládka, odpad Foto: ,
Tony odpadu pri Váhu v Bolešove.
debata (8)

Podľa Pavla Kudličku z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne polícia vzniesla 26. septembra obvinenie proti tomuto mužovi za pokračujúci prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. „Obvinený postupne vyviezol rôzny stavebný a komunálny odpad k pravému brehu rieky Váh v katastri obce Bolešov. Postupne na nelegálnu skládku navozil 71 ton odpadu. V prípade dokázania viny mu za to hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ dodal Pavol Kudlička.

V samotnom Bolešove boli z tejto obrovskej čiernej skládky prekvapení. Nachádza sa v lokalite pri Váhu, ktorá nie je veľmi navštevovaná. Návšteva polície, ktorá začala vyšetrovať nelegálnu skládku odpadu pri Váhu, zaskočila aj starostu obce Martina Ráca. Tým skôr, že v predchádzajúcich voľbách kandidoval za Stranu zelených.

„Podobný prípad s takýmto obrovským množstvom odpadu sme tu ešte nemali. Zatiaľ sme neboli vyzvaní na likvidáciu tejto skládky, predpokladané náklady sú však okolo 20-tisíc eur. To by znamenalo približne desať percent celého obecného rozpočtu použiť len na likvidáciu jednej skládky. Určite vieme takéto peniaze použiť rozumnejšie,“ povedal Martin Rác.

O vyjadrenie sme chceli požiadať aj obvineného muža, nepodarilo sa nám ho však zastihnúť ani na domácej adrese, ani telefonicky. Oslovení obyvatelia obce nechceli ani veriť tomu, že niekto mohol navoziť k brehu rieky toľko ton odpadu. Márius Čáp povedal, že kedysi bolo v okolí obce veľa čiernych skládok, ale teraz už ani nie. Predpokladá, že obvinený chcel asi ušetriť, keď ho vozil tam, kam nemal. Milan Burdej má 80 rokov a ako bývalý učiteľ je presvedčený, že takýto vandalizmus je otázkou výchovy. Považuje za chybu školy, že ho tam nevychovali, aby si vážil životné prostredie.

„Tak to som v šoku, to som ešte nepočula, takéto množstvo. Je to veľká nezodpovednosť. Keby sme to urobili všetci v dedine, ako by to tu vyzeralo?“ kladie si otázku Jana Vranová z Bolešova.

Peter Janík, špecialista na odpady a posudzovanie vplyvov na životné prostredie Okresného úradu v Trenčíne, považuje tento prípad za výnimočný najmä tým, že sa podarilo usvedčiť páchateľa. Podľa jeho skúseností nelegálne skládky vznikajú stále, ťažko však prichytiť páchateľa pri čine a dokázať mu, že skládka je jeho dielom. Potrestanie vinníka by podľa jeho názoru mohlo odradiť ďalších ľudí od podobného konania.

„Je chybou, že ľudia nemajú veľa možností, kam legálne uložiť vytvorený odpad. Kapacity skládok odpadov sú veľmi obmedzené, väčšinou aj dosť vzdialené, samotný odvoz je preto dosť drahý. Pre obyvateľa dediny alebo aj mesta je preto oveľa jednoduchšie vysypať odpad do prvého voľného priestoru, ktorý nájde,“ dodal Peter Janík.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #znečisťovanie #ekológia #čierne skládky #Váh