Skúšobné lezenie nezvládli všetky roboty

Komín bývalého pivovaru v Košiciach v sobotu budú zdolávať roboty. Ich úlohou bude vyšplhať sa vlastnými silami do výšky aspoň desať metrov a potom aj zísť.

04.10.2014 09:00
debata
Tímy v piatok dolaďovali detaily. Foto: SITA, Jozef Jarošík
komín, roboty, Košice Tímy v piatok dolaďovali detaily.

Dejiskom súťaže bude areál parkoviska pri košickom Cassovar Business Centre. Do prvého ročníka tejto súťaže s nádychom sci-fi sa prihlásilo 19 samostatných tímov, záujem prejavili aj Egypťania, ale tí si to nakoniec rozmysleli. Do Košíc prišlo 14 tímov, jeden z Českej republiky, jeden z Ukrajiny, ostatné zo Slovenska. Všetci sa venujú robotike, či už v škole, alebo v práci.

V piatok roboty skúšali, či zvládnu súťažné podmienky. Teda, či vylezú a zlezú desať metrov do 35 minút v kategórii 1, v ktorej súťažia stredoškoláci, a do 25 minút v kategórii 2, ktorá je pre vysokoškolákov a ostatnú verejnosť. V sobotu pôjdu naostro, aj keď súťažiaci už v piatok tušili, že ich pretekári stanovený časový limit asi nesplnia.

„Počas testovacích lezení sa ukázalo, že je možné, že žiaden z prihlásených tímov trať v stanovenom čase nezvládne. Organizátori však majú záujem oceniť snahu, čas a prostriedky investované do prípravy,“ vraví Marek Iváň, projektový manažér súťaže.

Porota sa preto rozhodla, že v prípade, keď aj nikto nesplní súťažnú úlohu, ohodnotí porota najlepšie dosiahnuté výsledky, najdlhšiu zdolanú trasu. Úspechom je už len uskutočnenie takejto súťaže, o ktorej organizátori predpokladajú, že je jedinečná, nerobí sa nikde inde vo svete. „Nemohli sme vopred vedieť, že roboty nesplnia kritériá. Súťažiaci mali možnosť komunikovať s nami, aj to využívali, ale nepodmieňovali svoju účasť zmenou pravidiel,“ dodal Iváň.

V Košiciach v sobotu pokračuje súťaž v lezení... Foto: SITA, Jozef Jarošík
komín, Košice V Košiciach v sobotu pokračuje súťaž v lezení robotov na komín.

Robot by mal byť konštruovaný tak, aby bol schopný vyliezť do stanovenej výšky po rebríku alebo priamo po stene komína a potom aj späť bez pomoci človeka. Za týmto výkonom stojí obrovské úsilie konštruktérov a programátorov.

„Ich úlohou nie je len kreatívne vyriešiť otázku, ako má splniť robot danú úlohu, ale zároveň mať na pamäti aj ďalšie faktory, ako je hmotnosť, spôsob lezenia, prípadne rozhodnutie, ako bude robot zdolávať túto prekážku autonómne, bez zásahu človeka. Je len na súťažiacich, akú cestu si vyberú,“ povedal člen organizačného výboru súťaže Jozef Ondáš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #roboty