Počas Bielej noci boli Košice plné ľudí

Okrúhly piaty ročník Bielej noci aj tentoraz prilákal do centra Košíc desaťtisíce ľudí. Nielen domácim, ale aj návštevníkom mesta tak okrem umeleckých diel a inštalácií poskytol zaujímavý pohľad na centrum mesta zaplnené ľuďmi aj pokročilých nočných hodinách.

06.10.2014 10:00
biela noc, košice, umenie, Kunsthalle Foto: ,
Jedným z hlavných ťahákov Bielej noci bola inštalácia francúzskej umelkyne Elise Morinovej v Kunsthalle zo 60-tisíc cédečiek. Interaktívny objekt Cloud (mrak) zo šesťtisíc žiaroviek bol umiestnený pred Miklušovou väznicou.
debata (2)

Od siedmej večer do polnoci si tak mohli prísť na svoje nielen priaznivci súčasného umenia. V Košiciach bolo vidno celé rodiny, navyše podľa evidenčných čísel áut okrem domácich nielen z východu, ale aj viacerých kútov celého Slovenska. A veru bolo sa na čo pozerať. Napokon, v Uličke remesiel bola poriadna tlačenica, rovnako ako pred Miklušovou väznicou.

„Dožili sme sa okrúhleho minivýročia a osobne si myslím, že tento rok bude umelecky najsilnejší. Prialo nám šťastie, podarilo sa nám do Košíc dostať headlinerov , ktorých som oslovovala už predtým. Až teraz to vyšlo a prišli traja z tých, na ktorých čakám tri roky,“ povedala umelecká riaditeľka festivalu a jeho kurátorka Zuzana Pacáková. „Vznikol tak veľmi silný ročník a sama sa teším, ako to v sobotu vypukne,“ dodala. Otvorenie Bielej noci, ktorá sa už zaradila do medzinárodnej siete festivalov súčasného umenia IN SITU.

Pacáková priznáva, že sa bála, ako bude vyzerať financovanie festivalu po roku 2013, keď boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry, keď bol festival plne dotovaný z rozpočtu neziskovej organizácie a podporený štátom. „Biela noc je finančne mimoriadne náročný projekt, s množstvom umelcov, nových diel, materiálu a techniky, na ktorý potrebujeme rozpočet okolo 90 tisíc eur. Tento rok sme dostali polovičku z vlaňajšieho grantu a keby nebolo sponzorov a partnerov, Biela noc by tu nebola,“ zdôraznila Pacáková. ,ktorá je veľmi vďačná za to, že súkromný sektor a mnohé inštitúcie a kultúrne centrá si k Bielej noci našli cestu a podporujú ju. „Rovnako chcem poďakovať všetkým Košičanom, ktorí prispeli akoukoľvek sumou do verejnej zbierky a potvrdili nám, že má zmysel Bielu noc v Košiciach udržať,“ dodala kurátorka s tým, že umenie niečo stojí a Bielu noc chcú udržať pre verejnosť bezplatnú.

Najväčších ťahúňov bolo aj tento rok viacero. Okrem už populárnej Francúzky Elise Morin, ktorá sa pomaly cíti Košičankou a tento rok tu už predstaví svoju štvrtú inštaláciu, si cestu do Košíc našiel aj ďalší Francúz, významný umelec a zakladateľ prestížnej vizuálnej značky AntiVJ Joanie Lemercier. Pri Miklušovej väznici nepochybne zaujal Košičanov žiarovkový mrak od kanadských tvorcov Caitlind r.c. Brown & Wayn Garrett, ktorý bol vytvorený pre Bielu noc v kanadskom Calgary v roku 2012 a odvtedy prešiel celý svet. Uznávaný choreograf a novomedialista z Rakúska Klaus Obermaier v Košiciach roztancoval interaktívnym mappingom fasádu Východosloven­ského múzea.

Priestor dostali aj domáci umelci, napríklad Viktor Frešo, ktorý neónovým nápisom Boh je láskanad oltárom Dómu sv. Alžbety opäť otvoril gotickú perlu Košíc novému umeniu. „Tento ročník sa mi naozaj páči, v minulom sa mi to zdalo slabšie. Niekde je síce tlačenica, ale to k tomu patrí. Biela noc sa už podľa mňa stala tradíciou a Košičania si už na ňu zvykli,“ myslí si Peter Kováč.

Len pre zaujímavosť, k tohtoročnej Bielej noci sa viaže 40 umeleckých projektov, 14 umeleckých žánrov zo 14 krajín, 130 umelcov, performerov, hudobníkov, 200 dobrovoľníkov, 1 tancujúci dom, 63 projektorov, 60 000 cédečiek, 6 000 žiaroviek, 5 400 sekúnd akrobacie, 1 výbuch sopky, 120 000 zábleskov digitálneho ohňostroja, 10 000 svietiacich bodiek a zhruba 40 – tisíc návštevníkov.

Biela noc je prestížny medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol, vznikla v Paríži v roku 2002. V roku 2013 ju navštívilo viac ako dva a pól milióna ľudí. Z Paríža sa počas niekoľkých rokov projekt rozšíril aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Naples, Petrohrad a aj do Košíc. Mesto Košice získalo prestížnu licenciu z Paríža a od roku 2010 je nevyhnutnou súčasťou medzinárodnej siete NUIT BLANCHE EUROPE.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #umenie #Biela noc