Kde bude odbíjať najstarší kysucký zvon?

Obyvatelia Olešnej chcú naspäť zvon, ktorým zvonili v obecnej zvonici uplynulých 141 rokov. Pred pár týždňami bol premiestnený do Turzovky, mesta, pre ktoré ho dal ešte pred 400 rokmi vyrobiť jeho zakladateľ Juraj Thurzo.

07.10.2014 13:30
debata
Pôvodný 400-ročný zvon je zatiaľ vystavený v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
zvon, kysuce, turzovka, olešná Pôvodný 400-ročný zvon je zatiaľ vystavený v budove Mestského úradu v Turzovke.

Bronzový zvon, o ktorý sa sporia Olešná s Turzovkou, bol vyrobený v roku 1614 a je zrejme najstarším zachovaným zvonom na Kysuciach. Pre Olešnú to bola dosiaľ najvýznamnejšia pamiatka. Hoci v olešnianskej zvonici mal byť pôvodne iný zvon. No napokon pred 141 rokmi došlo k výmene zvonov medzi Olešnou a Turzovkou. Do Olešnej sa práve vtedy dostal zvon od palatína Thurzu. Dôvodom zámeny bolo, že „Thurzov zvon“ v kostole neladil s ostatnými zvonmi. „V Turzovke im nepasoval, a tak ho vymenili za zvon z Olešnej, na ktorý sa vyzbierali naši obyvatelia. Bola to výmena, a tak zvon proste odvtedy patrí do Olešnej,“ rozpráva Jozef Červenec, ktorému históriu renesančného zvona prerozprával jeho dedo.

Historický zvon vo zvonici už nahradil nový, no celá zámena sa udiala bez toho, aby o nej vedeli zástupcovia obce. „Už v minulosti nám chceli zvon zobrať a premiestniť ho do skanzenu vo Vychylovke. Prijali sme uznesenie, že zvon z obce nedáme,“ spomína poslankyňa obecného zastupiteľstva v Olešnej Emília Červencová. „Spíšeme petíciu, kde budeme žiadať Farnosť v Turzovke, prípadne aj Žilinskú diecézu, aby sa zvon vrátil späť do Olešnej,“ dodáva jej kolega Milan Ficek. Pripomenul, že väčšina zvonov na Kysuciach bola počas prvej svetovej vojny z kostolov odobratá, roztavená a materiál bol použitý na odlievanie diel. „Tento historický zvon bol v olešnianskej zvoničke zachránený,“ upozornil Ficek.

Náhradu za historický zvon obyvatelia Olešnej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
zvon, kysuce, turzovka, olešná Náhradu za historický zvon obyvatelia Olešnej neprijali s nadšením, chcú vrátiť starý.

Historik Drahomír Velička tvrdí, že zvon z Olešnej presunuli preto, aby ho zachránili. O presune rokovali a nakoniec aj získali povolenie od majiteľa zvona a tým je podľa historika rímskokatolícka cirkev v Turzovke, pod ktorú patrí aj Olešná. „Reálne hrozilo, že zvon praskne. Už v minulosti sa stalo, že sa uvoľnilo srdce zvona a ohrozovalo život zvonára,“ povedal Drahomír Velička, predseda Občianskeho združenia Terra Kisucensis. Zvon už bol zrenovovaný. „Bude poistený a bude oň postarané aj z odborného hľadiska,“ dodal. Preto bude podľa Veličku lepšie, keď sa dostane do muzeálnej expozície.

Zatiaľ je zvon prístupný verejnosti vo foyeri Mestského úradu v Turzovke. „Naše kroky smerujú k tomu, aby sme zvon zachránili pre ďalšie generácie, tak aby ho na dôstojnom mieste mohla obdivovať verejnosť. Mal by tvoriť úvodný artefakt zamýšľaného mestského múzea, ktoré by malo približovať históriu Turzovky aj okolitých obcí, ktoré sú s Turzovkou späté,“ naznačil budúcnosť 400-ročného zvona viceprimátor Turzovky Kamil Kobolka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #zvon