Menšie dediny v Trnavskom kraji prídu o autobusové spoje

Oznámenia o plánovanom rušení autobusových spojov dostávajú v týchto dňoch primátori a starostovia v Trnavskom kraji. K škrtaniu spojov má prísť od polovice decembra, kedy začínajú platiť nové cestovné poriadky.

11.10.2014 13:33
Autobus, autobusová stanica Foto:
Obyvatelia menších obcí v Trnavskom kraji budú mať problémy, z práce sa nebudú mať ako dostať domov.
debata (2)

Dopravcovia redukciu v cestovnom poriadku vysvetľujú optimalizáciou nákladov a pokynom z Trnavského samosprávneho kraja, ktorý im hradí straty pri výkonoch vo verejnom záujme. Niektoré dediny prídu o menej využívané večerné alebo víkendové autobusové spoje.

Podľa hovorcu krajskej samosprávy Patrika Velšica dochádza k prehodnocovaniu neefektívnych liniek a spojov, ktoré sú málo obsadené cestujúcimi. Na zrušenie boli podľa neho navrhnuté spoje, v ktorých cestuje menej ako osem ľudí. Zrušený má byť objem 1,6 percenta z doteraz zazmluvnených kilometrov. Kraj má v tomto roku doplatiť trom dopravcom za služby vo verejnom záujme viac ako 10 miliónov eur, nájsť musí aj peniaze na úhradu straty z minulých období.

Starší ľudia v Prietrži budú mať problém

Kopaničiarska obec Prietrž v okrese Senica pocítila šetrenie už v minulosti, počas víkendu zostala bez autobusového spojenia. Autobus do dediny chodí len cez týždeň, z dvanástich kopaníc zachádza len na Podhorie. Okrem chalupárov tu žije 85 ľudí, od decembra tam už autobus neuvidia.

"Problém nebudú mať mladí ľudia, ktorí majú autá. Problém budú mať starí ľudia, ktorí tam prežili celý život a potrebujú sa dostať k lekárovi alebo na nákup,“ povedala starostka Dana Blažková. Podmienka SAD Trnava, aby v autobuse cestovalo aspoň osem ľudí, sa na kopaniciach nedá splniť. Dopravca by autobus ponechal, ak by sa na financovaní podieľala aj obec. Podľa Blažkovej Prietrž, ktorá už dopláca na základnú školu, na to peniaze nemá.

Do Hlbokého pôjde autobus až neskoro večer

Podobný problém rieši aj susedná obec Hlboké, kde dopravca plánuje zrušiť spoj, ktorý odchádza zo Senice o 18:15. Miestna poslankyňa Oľga Žáková iniciovala petíciu za jeho zachovanie a poslala ju na samosprávny kraj. "Zo Senice do Hlbokého nám pôjde autobus o 16:45 a potom až o 22:30.

Predavačky, ktoré robia do osemnástej, upratovačky, ale aj študenti zostanú bez autobusového spojenia,“ vysvetľuje Žáková. Autobusový spoj z okresného mesta do dediny bol podľa nej pomerne dobre využitý, SAD Trnava má však problém so spiatočnou cestou. Petície chystajú obyvatelia aj v ďalších obciach, ktoré majú prísť o autobusy.

Trnavský samosprávny kraj momentálne uhrádza dopravné výkony vo verejnom záujme trom dopravcom – Slovenskej autobusovej doprave Trnava, Slovenskej autobusovej doprave Dunajská Streda a SKAND Skalica.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #Trnava #SAD #autobusové spoje