Kotleba rekonštrukciu domovov nepodpíše

Kto blokuje peniaze z eurofondov, z ktorých sa mali rekonštruovať domovy sociálnych služieb? Poslanci banskobystrickej župy si myslia, že financie môžu prepadnúť kvôli županovi Marianovi Kotlebovi. Ten, naopak, vinu presúva na poslancov.

12.10.2014 17:00
Marian Kotleba Foto: ,
Banskobystrický župan Marián Kotleba
debata (105)

Najnovšie Kotleba vyšiel s tvrdením, že obnovu domovov nemôže podpísať, pretože by porušil zákon o rozpočtových pravidlách, predtým mu prekážal aj samotný projekt. Na problém najviac doplácajú ľudia so zdravotným znevýhodnením, ktorí sa už v lete mali sťahovať do lepšieho.

Kauza sa vystupňovala pred niekoľkými dňami, keď vedenie župy vyhlásilo, že eurofondy na tento projekt nebude čerpať. Peniaze pritom mali poslúžiť asi stovke ľudí s rôznou úrovňou postihnutia. Rekonštruovať a stavať sa malo spolu 12 budov dvoch domovov sociálnych služieb.

Zmeny sa mali dotknúť časti špecializovaného zariadenia Slatinka s postihnutými deťmi v Lučenci a domova sociálnych služieb pre mentálne postihnutých mužov v Ladomerskej Vieske. Niektoré z nich sú v havarijnom stave.

Projekty za vyše 4,2 milióna eur už schválilo ministerstvo výstavby. Takisto ich spolufinancovanie za vyše 200-tisíc už vlani odobrila župa. Všetko bolo pripravené, aby kraj eurofondy dostal. Chýbal iba podpis župana Mariana Kotlebu, ktorý sa však k peniazom otočil chrbtom.

Kým pred niekoľkými dňami tvrdil, že sa s projektom nestotožnil a prekáža mu výber jednotlivých zariadení, dnes argumentuje inak. „Tento projekt nemôžeme podpísať, pretože nemáme finančné krytie. Peniaze, ktoré mali ísť na spolufinancovanie, boli v rámci zmeny rozpočtu presunuté do programu kultúra. Poslanci o tom vedeli a napriek tomu vinu hádzali na pána predsedu. Ten to však nemôže podpísať, bolo by to protizákonné,“ vysvetľoval včera hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Miroslav Belička.

Krajská poslankyňa Božena Kováčová však tvrdí, že je to nezmysel. Časť peňazí síce presunuli na iný účel, ale to len preto, že Kotleba podpisovanie zmlúv odkladal. „Peniaze budeme potrebovať, až keď bude urobené verejné obstarávanie na rekonštrukciu a stavbu objektov. A verejné obstarávanie, pri súčasnej situácii, by sa do konca roka nestihlo urobiť. Druhá vec je, že tých vyše 200-tisíc eur nepotrebujeme naraz. Na účte musíme mať každý mesiac len päť percent zo sumy, ktorú nám v tom konkrétnom mesiaci vyfakturuje vybratá firma. V rezervnom fonde máme peniaze pripravené. Pánovi predsedovi sme to vysvetľovali,“ hovorí Kováčová.

Podľa ďalších poslancov sa Kotleba len vyhovára, aby eurofondy nemusel zobrať. „Pred niekoľkými dňami hovoril, že sa s projektom nestotožňuje. Dnes zase, že naň nie sú peniaze. Určite si jeho rada múdrych zasadla a hľadali výhovorku, ako sa niečo nedá. To robia vždy,“ povedal nezávislý poslanec Ľubomír Motyčka.

Najzúfalejší z celej situácie sú obyvatelia domovov sociálnych služieb a ich príbuzní. Tešili sa, že získajú nové priestory a budú žiť v lepších podmienkach. Napríklad priestory domova sociálnych služieb v Dolnej Slatinke ťažko postihnutým ľuďom vôbec nevyhovujú.

„Domček, v ktorom žijú, je len provizórny. Je tam 14 úplne imobilných ľudí, pričom to zariadenie je samá bariéra. Nie sú v ňom výťahy a ľudí musia nosiť po schodoch. Katastrofa. Ubytovanie malo byť len prechodným riešením, kým sa nevybudujú nové priestory. Neviem, čo s tými ľuďmi bude, ak sa projekt nepodpíše,“ povedala Pravde žena, ktorá je so situáciou v domove oboznámená.

Za podpísanie zmlúv niektorí občania bojujú petíciou. Do včerajšieho dňa vyzbierali zhruba päťtisíc podpisov. „V Slatinke mám dieťa, preto mi postup župy nie je ľahostajný. Keď sme sa v zariadení naposledy stretli, všetci sme plakali. Peniaze už boli pripravené, stačilo ich zobrať. Ale nie, pán župan sa rozhodol, že on peniaze nepotrebuje. Lenže zabudol, že predsedom kraja je štyri roky a mal by sa snažiť, aby aj znevýhodnení občania žili v dôstojných podmienkach,“ uzatvára Mária Fekiačová, členka petičného výboru.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Marian Kotleba #Banskobystrická župa