V Bratislave odhalia tabuľu cárovi Petrovi I.

Pred 316 rokmi navštívil Bratislavu cár Peter I., pripomínať to bude pamätná tabuľa na budove Slovenského národného múzea v Bratislave na Vajanského nábreží. Bronzovú tabulu v slovenskom, nemeckom a ruskom jazyku slávnostne odhalia vo štvrtok 16. októbra o 16.00 h.

13.10.2014 13:53
SNM, tabuľa na počesť cára Petra I. Foto: ,
Na budove Slovenského národného múzea odhalia tabuľu na počesť cára Petra I, ktorý sa na krátky čas v roku 1698 zastavil v tomto meste cestou z Viedne.
debata (14)

Ako na tlačovej besede konštatoval generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Viktor Jasaň, v čase príchodu cára do Bratislavy bol prístav na úrovni Vydrice. Preto oslovili investorov výstavby na Vydrici a tí podľa Jasaňa uvažujú o tom, že by v novej štvrte pod Hradom vzniklo aj námestie Petra I. Osadenie tabule sa podľa Ernesta Húsku, vedúceho oddelenia kultúry Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, začalo pripravovať približne pred dvoma rokmi. Cár Peter I. patrí medzi významné osobnosti, ktoré navštívili Bratislavu, jeho návšteva bola študovná – venovaná výstavbe lodí a o to je podľa Húsku zaujímavejšie si ju pripomínať.

Odhalenie pamätnej tabule je súčasťou nového projektu Peter Veľký sa opäť vracia do Bratislavy. Začne sa 15. októbra, keď v sídle Ruského centra vedy a kultúry (RCVK) o 17:00 otvoria výstavu Cár Peter Veľký objavuje Európu, povedal na tlačovej besede riaditeľ RCVK v Bratislave Sergej Ivanovič Žiganov.

Tabuľa s podporou Ruského fondu kultúry

Pamätnú tabuľu vytvorili medzi iným s podporou Ruského fondu kultúry. Na jeho čele stojí svetoznámy režisér Nikita Sergejevič Michalkov, ktorý by mal prísť na odhalenie tabule do Bratislavy. Štvrtkové odhalenie bude sprevádzať slávnostný program venovaný epoche Petra Veľkého. Následne sa 17. októbra o 16:00 uskutoční koncert moskovského Kadetského hudobného učilišťa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Súbor vystúpi aj počas odhalenia tabule a zahrá hudbu 17. storočia.

Návšteva Bratislavy bola súčasťou 500-dňovej cesty Petra I. (1672 – 1725) do Európy, počas ktorej navštívil Anglicko, Holandsko či Rakúsko, uviedol na tlačovej konferencii historik, profesor Miroslav Daniš, vedúci Katedry všeobecných dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa Daniša, ktorý sa vo svojej vedecko-výskumnej činnosti zameriava na problematiku východných Slovanov, bolo Petrovým cieľom počas návštevy vtedajšieho Pressburgu či Prešporku (dnešnej Bratislavy) štúdium dunajskej riečnej flotily.

Cárovu návštevu skrátilo povstanie strelcov

Návšteva trvala len od 18. do 20. júna 1698, musela sa skrátiť pre povstanie strelcov. Peter mal 26 rokov a do Bratislavy sa doplavil z Viedne, kde sa zastavil na mesiac pri návrate z Anglicka a Holandska. Medzi iným rozmýšľal o Dunaji ako o obchodnej ceste pre čiernomorskú flotilu, zaujímal sa o prístav. Bratislavský lodnícky cech so stáročnou tradíciou staval vojenské lode, aké potreboval.

Napríklad koncom 17. storočia tu budovali vtedajšiu novinku, lode s 12 kanónmi poháňané 40 veslármi z podpalubia, ktoré boli ľahko ovládateľné a rýchle. Zaujímavosťou je, že cár cestoval inkognito a bol hosťom grófa Jána Pálffyho, hlavného cisárskeho komorníka a kapitána Bratislavského hra­du.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pamätná tabuľa #cár Peter I.