Zelenú žabu chcú otvoriť už na budúci rok

Kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach o pár dní obsadia robotníci a stavebné stroje. Začnú s rekonštrukciou chránenej kultúrnej pamiatky, ktorá už 14 rokov chátra. Podľa predpokladov investora by mohla privítať prvých návštevníkov už na budúci rok.

14.10.2014 15:00
kúpalisko Zelená žaba, Trenčianske Teplice Foto: ,
Schátraný a zarastený areál kúpaliska Zelená žaba čaká na rekonštrukciu.
debata

„Plánovaný čas rekonštrukcie je 10 až 12 mesiacov. Presný termín otvorenia bude závisieť od toho, aká bude zima, či sa bude dať na prestavbe robiť. Pevne veríme, že stihneme aspoň časť budúcoročnej sezóny,“ povedal Ján Svoboda, konateľ spoločnosti Kúpele Zelená žaba.

Zelenú žabu bude rekonštruovať firma DSC Building. Je to slovenská spoločnosť, ktorá rekonštruovala aj hotel Elizabeth v Trenčíne, takže má skúsenosti s obnovou pamiatkovo chránených objektov. Stavbu oficiálne prevezme 14. októbra a o týždeň neskôr už nastúpi so strojmi a ľuďmi a začne modernizovať kúpalisko postavené ešte pred druhou svetovou vojnou.

V areáli pribudnú zariadenia, ktoré tu pôvodne neboli. Vznikne tu napríklad nová wellness zóna nad veľkým bazénom, kde budú dva menšie bazény sedacieho charakteru. Projekt počíta s vyhliadkovými chodníkmi v samotnom areáli aj nad ním. Ďalšia atrakcia, ktorá tu kedysi dávno existovala a v posledných rokoch už nie, je kolkáreň. Investor tu postaví vonkajšiu kolkovú dráhu, ku ktorej pribudne grilbar. Okrem toho tu bude reštaurácia, kaviareň, vináreň a bufety. Bazény budú naplnené pitnou, tepelne upravenou vodou. Otvorené budú od mája do októbra, reštaurácia, kaviareň a vináreň budú prístupné celoročne. Pôvodná Zelená žaba bývala otvorená iba počas letnej sezóny.

„Areál prinesie desiatky pracovných príležitostí. Počas hlavnej sezóny tu bude pracovať okolo 35 zamestnancov, mimo sezóny ich bude asi 20,“ dodal Ján Svoboda.

Podľa pôvodných zámerov sa rekonštrukčné práce mali začať už v marci. Dlhý čas však trvalo rokovanie s pamiatkarmi, kým sa dohodli na kompromise, ktoré časti objektu musia zostať v pôvodnej podobe a ktoré môžu nahradiť moderné materiály. Pamiatkari chcú práce dôkladne sledovať a ak zistia porušenie dohodnutých podmienok, majú právomoc stavbu zastaviť.

Takto by malo kúpalisko vyzerať. Foto: VIZUALIZÁCIA: SYNOT
Zelená žaba kúpalisko, Trenčianske Teplice Takto by malo kúpalisko vyzerať.

„Ak krajský pamiatkový úrad zistí nedostatky, ktorých následkom by mohlo byť ohrozenie, poškodenie alebo zničenie pamiatkových hodnôt kultúrnej pamiatky, alebo zistí konanie vlastníka v rozpore so záväzným stanoviskom, rozhodnutím o zastavení prác tieto práce zastaví. Odvolanie proti rozhodnutiu nemá odkladný účinok,“ upozorňuje Eva Gazdíková, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne.

V kúpeľnom mestečku rekonštrukciu Zelenej žaby vítajú, je im ľúto, že tak dlho sú Trenčianske Teplice bez tohto legendárneho kúpaliska. Trenčianskoteplický primátor Štefan Škultéty očakáva, že obnovené kúpalisko môže prilákať 700 až 1 000 ľudí denne. Zo zvýšeného turistického ruchu bude mať príjem nielen mesto, ale podporí to aj malé a stredné podnikanie, najmä reštauračné a ďalšie služby v meste. Oslovení obyvatelia a návštevníci Trenčianskych Teplíc sa zhodli v jednej vete: už aby to tu bolo.

„Môj otec bol stavbyvedúci, keď sa po vojne Zelená žaba obnovovala. Na Zelenú žabu sme chodili s deťmi z Dubnice krížom cez hory, čo je asi šesť kilometrov. Budem veľmi rada, keď sa konečne kúpalisko obnoví,“ povedala 77-ročná Eva Martišková.

O dve generácie mladší Ján Dorušinec (27) vraví, že ako deti často chodievali na Zelenú žabu a bude tam chodievať znova, keď začne fungovať. Ako dodal, mladí ľudia v meste a okolí nemajú čo robiť, žiadne možnosti na zábavu, tak potom robia vylomeniny.

„Zelená žaba tu bola odjakživa, bola to podľa mňa najkrajšia vec v Trenčianskych Tepliciach. Prežili sme tam celú mladosť, ale moje deti sa tam už nekúpali, to mi bolo ľúto. Keď sa obnoví, určite to prinesie mestu naspäť trochu slávy, veď to bolo známe kúpeľné mesto, a zrazu je z neho zabudnutá dedinka v údolí,“ vraví 59-ročný Dušan Ondrišák.

Rekonštrukcia Zelenej žaby má stáť 6 miliónov eur. Z toho 1,5 milióna zaplatí Európska únia, zvyšok pôjde zo súkromných zdrojov. Zelená žaba je od roku 2010 vo vlastníctve holdingu Synot, ktorý vlastní český podnikateľ Ivo Valenta. Kúpalisko je postavené na kopci nad Trenčianskymi Teplicami. Vzniklo v tridsiatych rokoch minulého storočia a je dielom architekta Bohuslava Fuchsa. Dnes je unikátom zapísaným v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice #kúpalisko Zelená žaba