Najväčší chlieb by Slovák jedol celý rok

Kým v auguste ušili šičky z Topoľčian oblek pre Yetiho, v októbri upiekli majstri pekári z Nitry preňho chlieb. Ide o najväčší chlieb upečený vcelku na Slovensku a pravdepodobne aj na svete, dokázalo by sa z neho urobiť takmer 500 školských desiat. Pochutnajú si na ňom ľudia v núdzi.

15.10.2014 17:32
najväčší chlieb Foto: ,
Najväčší krajec z najväčšieho chleba bol na zahryznutie. Ešte ho treba pokrájať a presvedčiť sa, či je to naozaj chlieb.
debata (5)

Megachlieb je pšenično-ražný, tento druh je najobľúbenejším na Slovensku. Čerstvosť si udrží len tri dni. Ak by jeho trvanlivosť vydržala celý rok, postačil by pre jedného priemerného Slováka. Váži 36 kilogramov, čo je len o čosi menej, ako je priemerná ročná spotreba chleba na jedného obyvateľa.

„V tomto patríme medzi svetové veľmoci, pretože u nás sa v priemere za rok zje 38,6 kilogramu chleba. Chlieb je pre nás symbolom domácnosti, pohody, tradície. Na chlieb sa teší každý, kto sa vracia z dovolenky v cudzine,“ povedal Peter Živický, manažér firmy, ktorá maxibochník upiekla pri príležitosti Svetového dňa chleba. Chceli si takto uctiť ľudí, ktorí pracujú noc čo noc, aby si zákazníci mohli už skoro ráno kúpiť horúci chlieb.

Pšeničného pečiva sa podľa Štatistického úradu vlani zjedlo spolu 27,5 kilogramu a trvanlivého pečiva 9,6 kilogramu. Každý kút Slovenska má iné „chlebové“ chute. Východniari majú podľa Živického radšej viac raže, na juhu prevažuje pšeničný chlieb, na severe je to mix.

Rekordný nitriansky chlieb pripravili z 21 kilogramov múky, 260 gramov droždia, 400 gramov soli. Použili tekutý kvas a ešte čosi, vďaka čomu bol chrumkavý. „Je to niečo v ceste, ale je to pekárske tajomstvo, viac vám nepoviem,“ usmiala sa technologička Alžbeta Kossuthová. Tá pripravovala chlieb s tromi kolegami dokopy päť hodín, čo je dvakrát toľko, koľko trvá výroba klasického kilogramového bochníka od zamiešania cesta až po upečenie.

Obrovské 41-kilogramové cesto kyslo asi 1,5 hodiny pri stálej teplote 38 stupňov. V peci ho na prvom horáku čakalo 350, na druhom 220 stupňov až nakoniec vyšiel hotový so zlatistou kôrkou. Poputuje do bratislavskej organizácie Depaul Slovensko, ktorá sa stará o ľudí v núdzi.

V stredu toto pekárske dielo oficiálne zapísali do Knihy slovenských rekordov. Podľa jej komisára Igora Svítka bol dlhý 229, široký 83 centimetrov a.mimoriadne chutný. Svítko nemal vedomosť o tom, žeby dakde vo svete upiekli väčší chlieb. Pokusy boli napríklad v Indii či v Nemecku, no v mnohých prípadoch nepiekli chlieb vcelku ako v Nitre, ale ho rôzne nadpájali.

Slováci sa môžu pýšiť ešte najdlhšou bagetou, o ktorú sa nedávno postarali majstri pekári v Leviciach. Najväčší osúch so šírkou 1,1 metra vyrobili vlani v Nitre. A rok čo rok zlepšujú Záhoráci svoju špecialitu, najdlhší koláč s dierou uprostred – Skalický trdelník, ktorý naposledy meral 208 centimetrov a vážil tri a pol kilogramu.

Čo možno pripraviť z najväčšieho chleba

  • 1 800 obložených chlebíkov
  • 900 vajíčkových chlebov
  • 468 školských desiat
  • 7 200 kanapiek
  • 18 000 krutónov do polievky

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #Nitra