Zvolenčania majú šach priamo na námestí

Sústredené pohľady, odhadovanie strategických krokov protihráča a napokon rozhodný ťah figúrkou, pri ktorom treba urobiť zopár krokov po veľkej šachovnici. Takto to vyzerá na zvolenskom námestí, ktoré chce novou atrakciou oživiť centrum mesta a okrem oddychu na pešej zóne ponúknuť aj zábavu.

16.10.2014 15:00
Zvolen, šach, námestie, Foto: ,
Zvolenské námestie v centre mesta oživila nadrozmerná šachovnica.
debata

Študent Andrej Chromič so spolužiačkou zvažujú ďalší ťah. Protihráč v strednom veku ich pozorne sleduje. Pri šachovnici sa stretli náhodou a pustili sa do hry. „Išli sme okolo a začali sme s týmto pánom hrať. Zatiaľ som sa s niečím podobným takto vonku nestretol, je to naozaj zaujímavé,“ povedal Andrej. Ladislav Pinter si protihráčov pochvaľuje. „Hrajú veľmi dobre. Občas si zahrám šach, išiel som okolo, zaujalo ma to, tak som sa tu pristavil,“ hovorí. Pri rozohratej partii sa zastavujú aj ďalší náhodní okoloidúci, niektorí ju pozorujú z okolitých lavičiek.

Hráči hrajú s drevenými figúrkami, tie najvyššie majú takmer meter. Hracia plocha je namaľovaná na dlažbe v severnej časti námestia na pešej zóne. Verejnosti ju bezplatne sprístupnili pred pár dňami. K nadrozmernej šachovnici do dvoch týždňov pribudne v jej blízkosti plocha pre známu hru Človeče, nehnevaj sa i pouličné basketbalové ihrisko. Mesto na ich vytvorenie vynaložilo zhruba 3 500 eur.

Zvolenské námestie v centre mesta patrí rozlohou k najväčším na Slovensku. „Je to veľký priestor, ktorý si vyslovene pýta dôvod, prečo sa na ňom zdržiavať. Toto bola myšlienka, ktorou chceme ľuďom ten dôvod dať a ponúknuť im ďalšie trvalé atraktívne aktivity na centrálnom námestí okrem kultúrnych podujatí,“ uviedol Róbert Vasil z oddelenia kultúry Mestského úradu vo Zvolene. Hoci projekt vznikol ešte začiatkom leta, realizovať sa ho podarilo až teraz, po letnej turistickej sezóne. „Nemohli sme sa doň pustiť bez vyčlenenia peňazí z mestského rozpočtu, museli sme počkať na jeho aktualizáciu a zastupiteľstvo zasadalo až v septembri,“ vysvetlil Vasil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #šach