Aktivisti chcú od Ftáčnika, aby stopol výstavbu podzemných garáží

Aktivisti vyzývajú primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby nepodpísal nájomnú zmluvu k pozemkom pred Justičným palácom na Záhradníckej ulici, kde majú vybudovať podzemné garáže.

21.10.2014 11:19
Milan Ftáčnik Foto: ,
Aktivisti žiadajú bratislavského primátora Milana Ftáčnika, aby stopol prenájom pri Justičnom paláci, kde sa majú stavať podzemné garáže.
debata (3)

Občianska iniciatíva Bratislava otvorene (BAO) už iniciovala spolu s občanmi žijúcimi v okolí Justičného paláca petíciu, ktorou vyjadrujú nesúhlas s plánovanou výstavbou. Petíciu pritom za necelé dva týždne podpísalo viac ako 800 občanov. Informoval o tom Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene.

Aktivisti upozorňujú najmä na fakt, že investičný zámer budovania podzemných garáží nebol prerokovaný s verejnosťou. „Presne takýmto spôsobom sa predali pozemky pod PKO, pozemky pod športovou halou na Pasienkoch a mnoho ďalších,“ povedal Vagač a dodal, že za neetickú v tomto rozhodnutí považuje aj skutočnosť, že samospráva ide prenajať mestské pozemky, pričom nikto nevie, aký projekt sa chystá. „Nikto pri hlasovaní nevedel, aká veľká garáž to bude,“ dodal Vagač.

Aktivisti nechcú prísť o zeleň

Aktivisti kritizovali za schválenie prenájmu pozemkov pred Justičným palácom Krajskému súdu v Bratislave aj bratislavských mestských poslancov. Zámer budovania podzemných garáží podľa nich nie je v súlade so stratégiou adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Jedným zo základných princípov adaptačnej stratégie je podľa Vagača ochrana stromov a zelene a vytváranie nových zelených plôch s priepustným povrchom, aby sa zmiernil priemerný nárast teploty v meste a udržiavala sa voda v krajine. Ako dodal, argumenty, že zeleň nezanikne a vybudujú ju na streche garáže, sú zavádzajúce.

„Myslieť si, že kvalita parkovej zelene na reálnej pôde je porovnateľná s nízkou zeleňou v substráte na streche stavby, ktorá produkuje teplo a tým vysušuje rastliny, je veľkou chybou. Stačí sa pozrieť na strechu podzemnej garáže na blízkom námestí Martina Benku. Stromy pravidelne vysychajú, permanentne sa sadia nové malé stromčeky, ktoré po čase takisto vyschnú,“ dodal Vagač.

Vedenie Bratislavy sa garážam nebráni

Vedenie mesta Vagačovi pred dvoma týždňami cez svojho hovorcu Stanislava Ščepána odkázalo, že prenájom pozemkov na vybudovanie podzemnej garáže nie je v rozpore s adaptačnou stratégiou hlavného mesta.

„Centrum mesta je maximálne poddimenzované nedostatočným množstvom parkovacích miest a jedným z najmenej bolestivých riešení je výstavba podzemných garáží tak, ako to robí väčšina európskych metropol a väčších zámorských miest v záujme ochrany zelených plôch na povrchu. Mesto požaduje, aby projekt podzemných garáží počítal so zachovaním zeminy na streche garáže minimálne v hrúbke dvoch metrov a zároveň zaviazalo Krajsky súd v Bratislave povinnosťou vysadiť stromy s obvodom minimálne 18 centimetrov,“ uviedol začiatkom októbra Ščepán.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #park #podzemné garáže #Justičný palác