V Žiline pribudlo takmer 400 nových parkovacích miest

Na troch žilinských sídliskách vybudovalo mesto 398 nových parkovacích miest, na Vlčincoch 139, na Solinkách 183 a na Hájiku 76. Spolu s úpravou miest pre 190 kontajnerov na komunálny odpad a vyznačením stoviek čiar na existujúcich parkoviskách stáli mesto zhruba 360-tisíc eur, z ktorých väčšiu časť ušetrilo na údržbe ciest a chodníkov počas vlaňajšej teplej zimy.

21.10.2014 14:31
parkovanie, parkovisko, auto Foto: ,
Na žilinských sídliskách pribudli stovky parkovacích miest.
debata

Ako informoval hovorca mesta Pavol Čorba, na sídliskách vyznačili bielymi čiarami aj stovky parkovacích miest na existujúcich parkoviskách, čo by podľa žilinskej radnice tiež malo zvýšiť kapacity parkovania o približne päť až desať percent.

„Stojiská pre odpadkové kontajnery boli doteraz zvyčajne umiestnené na miestach určených práve pre autá. Výstavba nových parkovacích miest ešte prebieha na Bajzovej ulici na sídlisku Hliny a v centre mesta na Predmestskej ulici,“ dodal Čorba.

Žilinčania odmietli parkovacie domy

Mesto začalo budovať nové parkoviská z rozpočtových peňazí po tom, čo Žilinčania minulý rok odmietli spoplatnenie parkovania na sídliskách a s tým súvisiacu výstavbu parkovacích domov. O tom, že za parkovanie na žilinských sídliskách sa nebude platiť, rozhodlo mesto začiatkom januára.

Minulý rok prišla radnica s návrhom, ako systematicky vyriešiť problém parkovania na všetkých žilinských sídliskách s výhľadom na najbližších 25 rokov. Mesto chcelo cez PPP projekty postaviť veľké parkovacie domy, ktoré by vytvorili rezervu parkovacích miest aj pre ďalšie generácie. S tým však súviselo spoplatnenie všetkých aj existujúcich parkovacích miest na sídliskách. Žilinčania nesúhlasili a mesto to rešpektovalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #parkovanie #parkovné