Bystričania nebudú jeden rok platiť daň za psa, ak si ho adoptujú z útulku

Banskobystričania, ktorí si osvoja psa z útulku či karanténnej stanice, by prvý rok od osvojenia nemali zaňho platiť mestu žiadnu daň. Vyplýva to z návrhu zmeny príslušného všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa bude mestské zastupiteľstvo zaoberať na najbližšom zasadnutí.

21.10.2014 14:37
psy, útulok, búdy, týranie Foto:
Niektoré zvieratá v útulkoch hľadia na ľudí nedôverčivo. Aj týrané zvieratá si však vedia znova vybudovať k ľuďom dôveru.
debata (1)

Cieľom návrhu je podľa jeho predkladateľa, mestského poslanca Martina Turčana podporiť občanov, aby sa namiesto kúpy psa rozhodli pre jeho osvojenie z útulku.

„Útulok aj mesto má záujem, aby tam psy dlho neboli. Odpustenie dane na jeden rok bude dobré gesto zo strany mesta, pričom dopad na rozpočet mesta bude minimálny. A aj útulky sa rady pochvália, že je taká možnosť,“ povedal pre agentúru SITA Turčan. Pripomenul, že osvojenie si psa z útulku je spojené s poplatkami, ktoré musí nový majiteľ zaplatiť za predchádzajúcu opateru psov.

Aktuálne platia majitelia psov chovaných v bytoch v Banskej Bystrici daň 36 eur ročne, za psy v rodinných domoch polovicu. Vlani si psa z útulku osvojilo zhruba 15 Banskobystri­čanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #Dán #útulok