V Považskej Bystrici sa cez víkend nekúrilo

Bez tepla a teplej vody zostala počas víkendu a v pondelok väčšina Považskej Bystrice. V dvoch základných školách sa v pondelok vôbec neučilo, v ďalších skrátili vyučovanie. Na príčine je prasknuté potrubie.

28.10.2014 08:55
Ivana Štiborová Foto: ,
Teplota 12 stupňov v triedach určite nie je v súlade s hygienickou normou, vraví Iveta Štiborová, riaditeľka považskobystrickej Základnej školy Slovenských partizánov.
debata (1)

Z deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta majú len tri vlastnú kotolňu. Ostatné zostali nevykúrené, rovnako aj byty a organizácie, ktoré sú napojené na centrálne dodávky tepla zo spoločnosti Teplo GGE. A to je väčšina 41-tisícového mesta. V studených triedach v pondelok namerali okolo 12 stupňov. Základná škola Slovenských partizánov a ZŠ Rozkvet preto v pondelok poslali žiakov domov.

„O poruche sme vedeli už v nedeľu, ale nevedeli sme, či ju odstránia. Urobili sme nevyhnutné opatrenia. Pretože sa táto situácia nestala prvý raz, sme naučení, ako postupovať,“ hovorí Iveta Štiborová, riaditeľka ZŠ Slovenských partizánov.

V prvom rade škola musí informovať rodičov. Pretože mnohí vozia deti do školy autom, školníci ich hneď ráno zastavovali a vysvetlili im situáciu. Ďalších telefonicky kontaktovali triedni učitelia. Škola sa pripravila aj na situáciu, že niektorí rodičia nebudú môcť v poslednej chvíli zabezpečiť dozor pri dieťati, a tak chcela vyčleniť jednu-dve triedy, kde by boli zapnuté elektrické ohrievače. Napokon však v pondelok zostala celá škola prázdna, rodičia neprejavili záujem o takúto službu.

Podľa riaditeľky budú mať žiaci voľno aj v utorok, pretože keby sa aj začalo kúriť, vychladnutá budova sa nestihne vyhriať.

„Aj minulý týždeň v utorok bola porucha a mesto bolo odstavené od kúrenia, ale už v stredu bolo teplo. Preto sme čakali, že aj teraz odstránia poruchu tak rýchlo. V pondelok ráno sme sa dozvedeli, že zamestnanci GGE našli síce nejaké poruchy, stále však nevieme, kedy budú odstránené,“ povedala v pondelok napoludnie Tatiana Kozárová, prednostka Mestského úradu v Považskej Bystrici. Ako ďalej dodala, mesto nemá možnosť participovať na opravách, pretože vlastníkom aj správcom sietí je spoločnosť Teplo GGE.

Vladimír Gajdoš, technický riaditeľ Teplo GGE, vraví, že od soboty do pondelka spal maximálne päť hodín, vo firme sú všetci v pohotovosti a snažia sa odstrániť poruchu. Únik vody zistili v sobotu okolo obeda. A podľa toho, ako výdatne bolo treba dopĺňať horúcovodný systém, vedeli, že porucha musí byť masívna. Určiť miesto poruchy však nebolo jednoduché.

„Keď uniká 100 kubíkov vody za hodinu, tak ani diagnostika sa nedá rýchlo robiť. Začali sme hľadať presné miesto. To sú hodiny práce, lebo sústava je veľká. V nedeľu ráno sme už mali vytýčené miesto, pozvali sme si dokonca na pomoc prutkára, nechceli sme to nijakým spôsobom podceniť. Potvrdil miesto, ktoré sme mali lokalizované, tak sme začali kopať,“ opisuje situáciu Vladimír Gajdoš.

Keď sa konečne prekopali do kanála, zistili, že miesto nebolo určené správne. Posunuli sa o 60 metrov ďalej a opäť kopali. Opäť nesprávne miesto. Až na tretíkrát sa dopracovali k poruche. Bola to diera v potrubí veľká ako dlaň. Poškodenú časť 400-milimetrového potrubia treba odrezať a navariť nové. Potom natlakovať a dúfať, že nepraskne na inom mieste… Podľa optimistických predpokladov by sa malo v utorok v Považskej Bystrici už opäť kúriť.

„Vieme, že primárny rozvod je v zlom technickom stave, už má asi 30 rokov. Preto máme v našom finančnom pláne pripravenú na budúci rok investíciu vyše 1 milión eur na obnovu tohto rozvodu,“ dodal Gajdoš.

Považskobystri­čania, ktorí bývajú v domoch s vlastnou kotolňou, majú výhodu, prikúria si, koľko potrebujú. Ostatní trpia zimou. Zuzana Melicherová vraví, že doma majú zapnutú plynovú rúru na kuchynskom sporáku a zdržiavajú sa väčšinou v kuchyni. Vladimír Buday sa sťažuje, že nemajú žiadne informácie o tom, čo sa deje. V byte na sídlisku SNP majú zimu, musia si prikurovať elektrickými ohrievačmi a vodu si zohrievajú na plynovom sporáku.

„Mám doma imobilných rodičov, mama je po porážke, otec má vážny zdravotný problém. S takýmito staršími a chorými ľuďmi byť v studenom nevykúrenom byte je dosť komplikované. Navyše aj ja som po operácii chrbtice. Kým svieti slnko, je ešte celkom dobre, ale rána a večery, to je niečo neuveriteľné, treba niekoľko prikrývok, rodičov som musela v noci viackrát kontrolovať,“ opisuje svoju situáciu Anna Šujanská z Považskej Bystrice.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #Považská Bystrica