Od parkoviska dávajú všetci ruky preč

Dopravné zábrany na chodníkoch v tesnej blízkosti bývalého štadióna Inter v Bratislave vyvolali nevôľu motoristov a chodcov. Na mieste, kde dosiaľ bezplatne parkovali, svoje autá už neodstavia. Betónové bloky, ktoré státiu bránia, osadila firma, ktorá prevádzkuje priľahlé parkovisko. Bratislavský magistrát odkazuje na mestskú časť Nové Mesto, tá sa však zodpovednosti za tento problém zbavuje a nie je tak nikto, kto by zasiahol.

28.10.2014 14:30
parkovisko, trnavská, betónové zábrany Foto: ,
Parkovanie netrápi len zamestnancov okolitých spoločností, ale aj bežných motoristov.
debata (2)

Podľa magistrátu hlavného mesta síce pozemok pri štadióne Inter patrí súkromnému majiteľovi, ale účelovú komunikáciu, vrátane chodníkov a parkoviska, spravuje mestská časť Nové Mesto. „Aj napriek tomu, že vlastnia pozemok pod komunikáciou, nevlastnia komunikáciu. Dopravné zariadenia umiestnili bez povolenia a v rozpore so zákonom. Ak je niečo na komunikácii, ktorú spravuje mestská časť, musí tam konať v zmysle správneho poriadku mestská časť,“ vysvetľuje Ľubomír Andrassy, riaditeľ kancelárie primátora. Podľa neho by vo veci mohlo mesto zakročiť len vtedy, ak by ich o osadenie dopravných značiek a zariadení niekto požiadal. Žiadosť však mesto v tomto prípade nedostalo, problém preto nedokáže riešiť. „My nemôžeme konať, lebo by sme konali v oblasti, ktorá nám neprislúcha, musí tam zakročiť mestská časť,“ dodáva Andrassy.

Povolenie na osadenie dopravných značiek a betónových zábran spoločnosť nedostala ani od mestskej časti. „Nové Mesto nemá na predmetnej ploche žiadne správcovské, vlastnícke kompetencie ani rozhodovacie právomoci,“ argumentuje hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Podľa neho ide o pozemky v súkromnom vlastníctve a je dôležité vedieť, či majiteľ pozemku je aj majiteľom komunikácií. Andrassy, naopak, zdôrazňuje, že majiteľ komunikáciu nevlastní a mestská časť je na miestnych i účelových komunikáciách príslušným cestným správnym orgánom a vo veci by mala zakročiť.

Dopravný inžinier, ktorý nechcel byť menovaný, rovnako tvrdí, že ide o miestne komunikácie tretej a štvrtej triedy a o tie sa podľa zákona o Bratislave musia starať mestské časti. „Je to miestna komunikácia, aj keď účelová, a musí byť kategorizovaná,“ vysvetľuje dopravný inžinier.

Denník Pravda sa snažil zistiť, či má firma na zatarasenie blízkych chodníkov a vybudovanie parkoviska popri Trnavskej ceste povolenie. Mestská časť sa však od riešenia tohto problému odťahuje.

Betónové bloky, ktoré bránia státiu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parkovisko, trnavská, betónové zábrany Betónové bloky, ktoré bránia státiu automobilov, osadila firma prevádzkujúca priľahlé parkovisko pri bývalom štadióne bratislavského Interu na Pasienkoch.

Parkovanie netrápi len zamestnancov okolitých spoločností, ale aj bežných motoristov, ktorí svoje autá denne odstavili na priľahlých širokých chodníkoch, ktoré nebránili pohybu chodcov. Dnes majú mamičky s kočíkmi kvôli osadeným betónovým kvádrom pohyb po chodníkoch obmedzený. Motoristi musia zaplatiť za hodinu parkovania jedno euro na súkromnom parkovisku, prípadne majú možnosť podpísať zmluvu o prenájme parkovacej plochy so sumou 20 eur na mesiac.

Asfaltovú plochu s parkovacou kapacitou niekoľko sto áut vlastní akciová spoločnosť Tesako, sídliaca na tej istej adrese ako finančná skupina J&T Real Estate. Od nej si ju prenajíma spoločnosť Arios.

Zástupca spoločnosti, ktorá parkovisko prevádzkuje, hovorí, že povolenie dostal od majiteľa pozemku. Dopravné zábrany osadil z dôvodu, aby okolie parkoviska kultivoval. Na ďalšie otázky prevádzkovateľ odmietol odpovedať. Pre portál topky, ktorý sa tejto téme tiež venoval, uviedol, že poplatok nevyberá za parkovanie, ale za vstup na súkromný pozemok. Denník Pravda má však k dispozícii zmluvu, ktorej predmetom je podnájom parkovacieho miesta na státie na stavbe parkoviska.

Spoločnosť Tesako tvrdí, že parkovanie nákladných automobilov a turistických autobusov pri štadióne bolo neorganizované, čo malo za následok mimoriadne znečistenie plôch. Tesako na túto skutočnosť upozorňoval inšpektor verejného poriadku mestskej časti Nové Mesto. Podľa hovorkyne J&T Real Estate Kataríny Krajňákovej sa náklady na udržiavanie poriadku na bezplatnom parkovisku stali neúnosnými. Preto spoločnosť Tesako prenajala pozemok spoločnosti Arios. Ako ďalej Krajňáková v stanovisku uvádza, povolenie na osadenie zábran na okolitých chodníkoch si spoločnosť Arios od spoločnosti Tesako nikdy nežiadala a takýto súhlas ani nikdy nebol udelený.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #Magistrát #parkovisko