Spevácka legenda Karel Gott je čestným občanom Bratislavy

Stálica českej a slovenskej populárnej hudby Karel Gott môže od utorka uvádzať, že je čestným občanom nášho hlavného mesta. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik mu pri príležitosti jeho 75 rokov v Primaciálnom paláci udelil čestné občianstvo za zásluhy o priateľstvo a porozumenie medzi národmi v oblasti česko-slovenskej populárnej hudby, tiež za prezentáciu Bratislavy vo svete.

28.10.2014 18:38
Karel Gott, čestné občianstvo Foto: ,
Česká spevácka legenda Karel Gott sa stal čestným občanom Bratislavy.
debata (4)

Maestro, ktorý aj v tomto veku prekypuje energiou, nedokázal po prevzatí listiny s pečaťou Bratislavy a symbolického kľúča od mestskej brány skryť dojatie. „Je to veľké prekvapenie a mnoho pocitov, teraz o tom budem premýšľať. Je to veľmi vysoké ocenenie,“ povedal.

K Bratislave ho viaže veľa profesionálnych a osobných zážitkov. Interpret viacgeneračných hitov, ako sú Lady Carneval či Včielka Maja, vyzdvihol najmä tie profesionálne. Medzníkom pre neho bolo víťazstvo na prvom ročníku Bratislavskej lýry v roku 1966 s piesňou Mám rozprávkový dom, ktoré mu otvorilo dvere na európske pódiá.

„Bratislava je pre mňa takým druhým domovom, pretože tu sa pre mňa odohrali medzníky na mojej 55-ročnej dráhe speváka,“ podotkol. Za najobľúbenejšie miesto označil Staré Mesto, čo podľa neho pramení zo záľuby v architektúre, umení a starých veciach.

Kde si vystaví čestnú listinu a symbolický kľúč? „Na piano si to dám. Tam, kde mám ocenenia, aby som ich videl každý deň,“ odpovedal.

Príležitosť udeliť mu čestné občianstvo sa bratislavskému primátorovi naskytla vďaka jeho koncertnému turné na Slovensku. Koncert v Žiline už má za sebou, v stredu ho čaká vystúpenie na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu a v piatok turné ukončí v Brezne.

Čestnými občanmi Bratislavy sa môžu stať ľudia, ktorí sa osobitne významným spôsobom zaslúžili o hlavné mesto, jeho obyvateľov alebo o mier a priateľstvo medzi národmi, alebo tí, ktorí tvorivými výkonmi obohatili ľudské poznanie. O udelení čestného občianstva rozhoduje mestské zastupiteľstvo hlasovaním.

Občianstvo hlavného mesta získal aj Václav Havel, herec Ladislav Chudík, kardinál Ján Chryzostom Korec, sopranistka Edita Grúberová, veliteľ Národnej gardy štátu Indiana Martin Roy Umbarger či bývalý primátor Viedne Helmut Zilk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Karel Gott #čestné občianstvo