Aktivisti hrozia občianskym odporom pre parkovné pred nemocnicami

Napriek nezákonnému stavu naďalej pretrváva režim plateného parkovania pred nemocnicami v Ružinove a na Antolskej, tvrdia aktivisti. Signatári občianskych aktivít HORE rampy BEZ platenia pripravujú ďalšie zásadné kroky v rámci informačnej kampane. Na dnešnom brífingu o tom informoval jeden z aktivistov a člen občianskeho združenia Hlas občanov Slovenska Miroslav Kollár.

04.11.2014 14:41
Nemocnica, Antolská, parkovanie Foto: ,
Pacientom znepríjemňuje život spoplatnené parkoviská pred bratislavskými nemocnicami.
debata (10)

Režim plateného parkovania pred nemocnicami signatári občianskych aktivít nemienia akceptovať a sú rozhodnutí využiť všetky dostupné prostriedky, aby sa dosiahol na verejných parkoviskách pôvodný režim bezplatného parkovania. V súlade s tým signatári vyzvali koncesionára ZIPP-S, riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha ako aj ministerstvo zdravotníctva, aby aktívnym konaním prispeli k náprave daného stavu.

Magistrát hlavného mesta Bratislavy vyzval 4. septembra 2014 koncesionára, aby odstránil dopravné značenie a dopravné zariadenie na parkovisku. Brífing pred riaditeľstvom UNB bol 14.októbra 2014 a aktivisti riaditeľovi Miroslavovi Bdžochovi odovzdali výzvu na ukončenie režimu plateného parkoviska, ktorú dali na vedomie bývalej ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej so žiadosťou o pomoc pri naplnení tejto výzvy.

Ťahanice so súdom

Pripravené sú ďalšie zásadné kroky v rámci informačnej kampane. Vo štvrtok 6. novembra 2014 bude informačná kampaň na parkovisku na Antolskej. „Ak nepríde do 11. novembra k náprave režimu na bezplatné parkovanie, sme pripravení uplatniť aj občianske právo a občianskym odporom dosiahnuť nápravu,“ povedal Miroslav Kollár.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik sa začiatkom marca obrátil na Okresný súd Bratislava a požiadal o vydanie predbežného opatrenia na zabránenie vyberania poplatkov na verejnom parkovisku pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Súd požiadavke mesta vyhovel a v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou, aby nevyberal parkovné na 66 miestach. Súkromná spoločnosť vyberanie poplatkov pozastavila, UNB sa však proti predbežnému rozhodnutiu súdu odvolala s tým, že v ňom vidí nesúlad so skutkovým a materiálno-právnym stavom a týmto krokom chráni majetok štátu, ktorý spravuje, pacientov aj zamestnancov, keďže stále čelí hrozbe plnenia vysokej škody. Krajský súd v polovici júla vyhovel odvolaniu UNB a zrušil verdikt okresného súdu o povinnosti zdržať sa vyberania parkovného súkromným prevádzkovateľom.

Firma si parkoviská prenajala na 10 rokov

Parkoviská pred petržalskou nemocnicou na Antolskej a pred nemocnicou v Ružinove spoplatnili začiatkom decembra minulého roka. Prenajala si ich na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice. Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, nie je podľa ministerstva zdravotníctva vypovedateľná a vedenie nemocnice už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať.

Podľa bývalej šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa univerzitná nemocnica obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Pred nemocnicou na Antolskej od 1. decembra 2013 celodenne spoplatnili 199 parkovacích miest, 54 parkovacích miest je bezplatných. Pred ružinovskou nemocnicou môžu ľudia bezplatne zaparkovať na 70 miestach.

Hovorkyňa nemocnice tvrdí, že súčasnému vedeniu nemocnice sa podarilo s koncesionárom dohodnúť nad rámec zmluvy na bezplatnom parkovaní pre darcov krvi počas odberu, dialyzovaných pacientov na 6,5 hodiny, dohodli sa tiež na zriadení ôsmich bezplatných miest pre ZŤP pred petržalskou nemocnicou a šiestich pred ružinovskou nemocnicou. Zadarmo môžu parkovať aj sestry v nočných službách.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #nemocnice #parkovné