V bývalom pivovare sa rozhoduje o osude historických pivníc

Vytlačia najstaršiu časť historického areálu pivovaru Stein v Bratislave kolesá parkujúcich áut? Nový vlastník Steinu, ktorým je eseročka DreamField Property, chce totiž podľa dokumentácie k územnému konaniu na mieste, kde sa dnes nachádzajú ležiacke pivnice, vybudovať podzemné garáže.

10.11.2014 13:10
pivovar, stein, búranie, stavba, bratislava, Foto: ,
Koniec bratislavského pivovaru Stein.
debata (2)

Aktivisti s tým nesúhlasia a upozorňujú, že ministerstvo kultúry sa nevyhlásením pivníc za národnú kultúrnu pamiatku nechalo zaviesť prísľubom developera zachovať popri nových garážach pôvodnú architektúru. Vlastník si za týmto záväzkom zatiaľ stojí.

Bývalý pivovar Stein patrí k najvýznamnejším technickým pamiatkam na Slovensku a zároveň je jedným zo symbolov hlavného mesta. Krajský pamiatkový úrad v Bratislave vyhlásil vlani štyri objekty Steinu, vrátane ležiackych pivníc, ktoré vznikli v roku 1896 a sú najstaršou doteraz zachovanou časťou pôvodného areálu, za národne kultúrne pamiatky. Majiteľ Steinu sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal. Na základe toho rezort kultúry koncom marca tohto roku rozhodnutie krajského pamiatkového úradu zrušil a ponechal za pamiatku len kvasiareň.

Zamietnutie pivníc ako kultúrnej pamiatky rezort odôvodnil tým, že sú zatopené, jednoduchej konštrukcie a nie je možné ich označiť za súčasť urbanistického vzhľadu celého areálu, pretože sú v podzemí a vstúpiť do nich je možné len cez nadzemné miestnosti. Ministerstvo sa pri rozhodnutí odvoláva aj na písomný prísľub developera. „Účastník konania v podanom odvolaní písomne vyjadril ochotu k čiastočnému využitiu podzemia so zachovaním pôvodných konštrukcií,“ píše sa v rozhodnutí.

Aktivisti sa o rozsahu plánovej výstavby garáží dozvedeli na konci septembra, keď majiteľ predložil projektovú dokumentáciu na územné konanie. „Je neprijateľné, aby taká významná pamiatka ako ležiacke pivnice ustupovala podzemnej garáži. Skutočne je problém pod takým rozsiahlym areálom vyhĺbiť garáž na inom mieste hlbšie pod zem, alebo jednoducho zredukovať počet parkovacích miest?“ pýta sa Jakub Ďurinda z Klubu ochrany technických pamiatok (KOTP). Podľa neho je možné, že majiteľ Steinu deklarovaním ochoty zachovať pôvodnú konštrukciu chcel len zaviesť ministerstvo, aby pivnice za kultúrnu pamiatku nevyhlásilo.

Snahou aktivistov je podľa Ďurindu poukázať na znehodnocovanie významných pamiatok na Slovensku. K nim podľa neho patria aj ležiacke pivnice, ktoré upevňujú originálny charakter mestského priestoru okolo Blumentálskeho kostola. „Developer už v minulosti viackrát avizoval, že aspoň časť historických pivníc zachová, ale ak to tak naozaj je, prečo sú v dokumentácii garáže na mieste ležiackych pivníc? Za zmienku tiež stojí, akým spôsobom rozhoduje ministerstvo kultúry a unikátne pamiatky odsudzuje na zánik,“ hovorí.

Developer DreamField Property a YIT REDING v stanovisku tvrdia, že si zodpovedne uvedomujú a plnia svoje povinnosti a záväzky vyplývajúce z rozhodnutia ministerstva o vyhlásení objektu kvasiarne za národnú kultúrnu pamiatku. Splnomocnený zástupca oboch spoločností Peter Bahula uviedol, že oprávnenie hodnotiť, či ich plnia, majú len krajskí pamiatkari a neprináleží „laikom z Klubu ochrany technických pamiatok“. Ležiacke pivnice, ktoré podľa rozhodnutia ministerstva nie je možné označiť za národnú kultúrnu pamiatku a ktoré sú zatopené spodnou vodou, podľa Bahulu aktivisti nikdy nevideli, napriek tomu im však prisudzujú spoločenskú hodnotu a originalitu priestoru okolo Blumentálskeho kostola. Podotýka tiež, že je rozdiel v obsahu a forme medzi dokumentáciou pre územné rozhodnutie a konkrétnym návrhom pamiatkovej obnovy.

Bahula v stanovisku ubezpečil, že určené prvky zachovajú aj po výstavbe areálu. „Zakomponujeme určené prvky, témy a znaky do nových objektov navrhovaného súboru a vykonáme pamiatkovú obnovu kvasiarne v súlade s dokumentáciou schválenou krajským pamiatkovým úradom,“ vyhlásil. Rozhodnutím ministerstva sú podľa neho stanovené postupy v súlade s pamiatkovým zákonom a ostatnými súvisiacimi zákonmi, normami a rešpektujú všetky regulatívy vyplývajúce z územného plánu mesta. „Toto nemôže byť neopodstatnene a laicky spochybňované aktivistami. KOTP ešte v roku 2009 preukázateľne nezaraďoval žiadny objekt pivovaru Stein za významný industriálny objekt v Bratislave,“ dodal Bahula. Podzemných garáží musí podľa neho byť 840 a sú súčasťou Polyfunkčného komplexu nadzemných objektov, kde budú byty, kancelárie či služby.

Pri budovaní garáží developer nemôže obísť bratislavských krajských pamiatkarov. Areál bývalého pivovaru je totiž súčasťou pamiatkovej zóny Centrálna mestská oblasť Bratislava a majiteľ je povinný požiadať pamiatkarov o rozhodnutie k plánu prestavby.

Na Krajskom pamiatkovom úrade v Bratislave už rozhodli o odstránení všetkých objektov bývalého pivovaru okrem kvasiarne, na základe žiadosti a meračskej dokumentácie vlastníka. Dokumentáciu k ležiackym pivniciam ako jedinú zatiaľ nedostali. Tá podľa Gabriely Habáňovej z pamiatkového úradu podmieňuje následnú obhliadku pivníc. „Je zameraná na vytypovanie prvkov, tém a znakov pivníc, ktoré majú byť zachované a chránené v objekte národnej kultúrnej pamiatky kvasiarne,“ dodala Habáňová.

Podzemné garáže by mali byť podľa developera hotové v rokoch 2016 až 2019, v závislosti od toho, ako rýchlo sa dokončí výstavba bytových a administratív­nych budov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stein #garáže #pivovar #podzemné garáže