V Žiline chcú búrať predsudky o duševných chorobách

Štvrtkový Deň otvorených dverí psychiatrického stacionára v žilinskej fakultnej nemocnici s názvom „pre dobrý pocit“ umožní verejnosti zapojiť sa do aktivít, ktoré bežne vykonávajú terapeuti v rámci liečby pacientov s duševným ochorením.

11.11.2014 13:02
debata

Akcia, do ktorej sa zapájajú aj stacionáre v Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote a Rožňave, má pomôcť odbúrať predsudky a mýty o psychiatrických zariadeniach.

Podľa primárky psychiatrického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Martiny Hanzelovej duševné ochorenia spoločnosť stále vníma ako niečo výnimočné a často vzbudzujú neopodstatnený strach alebo predsudky. „Úlohou dňa otvorených dverí je poukázať na to, že ľudia s psychickými problémami nechcú a nesmú byť odsúvaní na okraj spoločnosti. Denný psychiatrický stacionár je prechodným článkom medzi hospitalizáciou a ambulantnou starostlivosťou. Toto zariadenie pacientom pomáha hlavne v oblasti resocializácie, edukácie o duševných ochoreniach a možnosti prípadného ďalšieho začlenenia sa do rodinného a pracovného života,“ uviedla Hanzelová.

Podľa predsedu Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti Mareka Zelmana deň otvorených dverí môže ukázať cestu aj nerozhodnutým či váhajúcim, ako sa úspešne liečiť. „Jednou z úloh starostlivosti o duševné zdravie je búranie predsudkov či mylných predstáv o psychiatrickej liečbe. Tie, bohužiaľ, až príliš často bránia časti ľudí, ktorí trpia duševnými poruchami, vyhľadať odbornú pomoc. Otvorenie dverí psychiatrických stacionárov, teda zariadení pre intenzívnu dennú ambulantnú liečbu, môže ukázať cestu nerozhodnutým či váhajúcim, ako sa úspešne liečiť a vyvrátiť často medializovanú predstavu o zavretí na psychiatriu,“ povedal Zelman.

debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #nemocnica #stacionár