Expolicajta usvedčuje z lúpeží jeho komplic

Bývalý policajt Ján Antoška, ktorého v lete po 11 hodinách zadržali v Liptovskom Mikuláši za dramatických okolností, stál v utorok opäť pred súdom.

12.11.2014 12:00
Antoška Foto:
Expolicajta súdia za lúpeže.
debata

Obžaloba ho viní zo štyroch lúpeží, ktoré mal spáchať ešte ako policajt, a usvedčiť z nich ho má jeho komplic, ktorý vystupuje v pozícii hlavného svedka. Práve ten na súde povedal, že organizátorom lúpeží bol Antoška.

Hlavný svedok Stanislav¤L. sa podľa utorňajšej výpovede pozná s Antoškom šesť rokov. Keď sa spriatelili, vedel o ňom, že je policajt a robí na kriminálke. Pri rozhovoroch o živote, o problémoch, o finančnej situácii sa zhodli na tom, že „celé zlé je to v tomto štáte“ a vraj expolicajt mal navrhnúť, aby sa skúsili „nejako obohatiť“. Stanislav L. tiež tvrdil, že nelegálnu zbraň, s ktorou lúpili, mal zadovážiť expolicajt.

Prvú lúpež – prepad poštového auta – podľa svedka navrhol práve Antoška. Potom ju plánovali, nacvičovali samotný prepad, rozdeľovali si pozície i úlohy. Jeden z nich mal byť ozbrojený a zabezpečovať priestor a druhý mal lúpiť. Svedok sa priznal, že to bol on, kto držal zbraň a dával pozor. Keďže ukradli kufríky bez peňazí, navyše s aktivovanou farebnou látkou, rozhodli sa pre ďalšiu lúpež. Podľa Stanislava¤L. bol organizátorom akcie opäť Antoška, ktorý pribral do partie ďalších páchateľov. Zamerali sa na predajne potravín, kde išli po tržbách.

Ani ďalšie zo štyroch lúpeží pritom nie vždy páchateľom vyšli tak, ako si predstavovali. Z dvoch predajní vo Važci ukoristili 700 eur a opečiatkované, teda už ďalej nepoužiteľné stravné lístky za 400 eur. V potravinách v Pribyline vzali tržbu 7-tisíc eur a lístky za 1 200 eur. Šéfom zločineckej skupiny mal byť podľa hlavného svedka expolicajt.

Ten sa k dôkazom ani k svedkovej výpovedi zatiaľ nevyjadril. Ešte na začiatku procesu vinu poprel a vypovedať odmietol. Otázky svedkovi v utorok kládol prostredníctvom svojho obhajcu. Pýtali sa napríklad na to, či Stanislav L. nebol trestaný a či na verejnosti nikdy nepoužil zbraň. Odpovedal, že trestaný nebol, k použitiu zbrane na verejných miestach sa priznal. Mal však strieľať len do vzduchu.

Obhajobe obžalovaného expolicajta sa nepozdáva, ako sú zabezpečené dôkazy proti jeho klientovi, ktoré stoja na výpovediach spolupáchateľa. Polícia ho dolapila po poslednej spoločnej lúpeži vlani v septembri a Stanislav L. sa rozhodol spolupracovať s políciou. Označil ďalších páchateľov, ako aj prostriedky a skrýše, ktoré využívali. Odmenou za spoluprácu pri objasnení trestnej činnosti mu má byť miernejší trest. „Svedok v podstate len dodržal dohodu, ktorú mal uzavretú s políciou,“ mieni expolicajtov advokát Jiří Martaus. Stanislav¤L. zatiaľ obvinený nebol, hoci počas lúpeží mal ako jediný v ruke strelnú zbraň. Po dohode s políciou je v pozícii svedka. „Ide o štandardný postup, keď osobe, ktorá spolupracuje s políciou, sa prihliada na túto skutočnosť a môže jej byť trest znížený. Takýto postup upravuje Trestný poriadok,“ povedal prokurátor Milan Cisárik. Dodal, že to neznamená, že nebude trestne stíhaný. „Po právoplatnom skončení veci bude rozhodnuté o ďalšom postupe, bude daný pokyn prokurátorom na vznesenie obvinenia a vyšetrenie prípadu,“ dodal prokurátor.

Štyri lúpeže, ktoré aktuálne prerokúva žilinský súd, sa stali ešte v júli, auguste a septembri 2013. Krátko potom bolo po Antoškovi vyhlásené pátranie. Polícia ho vypátrala až tento rok v auguste u rodičov v dome. Tam sa zabarikádoval a podarilo sa ho zatknúť až po 11 hodinách. Práve okolnosti jeho zatýkania a postrelenie policajta mu môžu v prípade preukázania viny výrazne zvýšiť trest až na 25 rokov. Inak by mu za lúpeže hrozil 7– až 12-ročný trest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #policajt #obžaloba