Na horskom priechode Zbojská rozširujú cestu a stabilizujú svahy

Na horskom priechode Zbojská v okresoch Rimavská Sobota a Brezno popri rekonštrukcii a rozširovaní cesty stabilizujú v rizikových úsekoch svahy. Rekonštrukciu horského priechodu spomalilo padanie skál a zosuv pôdy približne pred rokom.

13.11.2014 14:40
debata

Ako informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová, práce pokračujú podľa harmonogramu a termín ich ukončenia, október 2015, je reálny. Svah stabilizujú klincami a sieťami. Na stavbe robí približne 60 pracovníkov. Obnovenie prác na horskom priechode umožnilo vybudovanie obchádzkovej trasy po lesnej ceste za približne 770-tisíc eur z eurofondov.

Obchádzková trasa bola sprevádzkovaná približne pred ôsmimi týždňami. Doprava je vedená v jednom jazdnom pruhu pre oba smery, riadená je svetelnou signalizáciou. Vodiči na šesťkilometrovom úseku musia počítať so zdržaním niekoľkých desiatok minút. V posledných týždňoch na nej aj napriek dopravným obmedzeniam uviazlo niekoľko nákladných áut, poškodené boli aj zvodidlá. V októbri ostal v jednej zo zákrut skrížený kamión.

Podľa Hromcovej vyzvali dopravný inšpektorát na zvýšený dohľad nad dodržiavaním dopravného značenia. Obmedzenie podľa dopravného značenia naďalej platí pre vozidlá nad 3,5 tony a nákladnú dopravu nad 10 metrov. V prípade súvislej snehovej pokrývky bude doprava na obchádzkovej trase zastavená a presmerovaná na štátnu cestu I/72.

Rekonštrukcia cesty cez sedlo Zbojská sa začala v máji 2013 a dokončená mala byť pôvodne v máji 2015. Podľa zmluvnej ceny by mala stáť 16,644 miliónov eur. Stavebné práce na nevyhovujúcej ceste uskutočňuje združenie spoločností Doprastav, a.s. Bratislava a Stavby mostov Slovakia, a.s. Banská Bystrica. Investorom je Slovenská správa ciest, práce majú byť spolufinancované z peňazí Európskej únie cez Operačný program Doprava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zbojská #rekonštrukcia ciest