Ekologická havária v Čiernom Brode: Pri dome sa rozliali chemikálie

Sedem hektolitrov nebezpečnej chemikálie vytieklo na pozemku rodinného domu v Čiernom Brode v okrese Galanta.

20.11.2014 17:26
sudy, chemikálie, ekológia, Foto:
Sudy s chemikáliou mal majiteľ uskladnené v okolí svojho rodinného domu.
debata

Bezprostredných susedov museli evakuovať. K incidentu došlo v stredu večer a obec vyhlásila mimoriadnu situáciu. Včera večer ju starosta odvolal. Ekologická havária sa obišla bez následkov na ľudskom zdraví.

Obyvateľ Čierneho Brodu si v utorok večer dal priviezť a zložiť 43 sudov, každý s obsahom 200 litrov. Bola v nich stará chemická látka, penetračný náter. Čo chcel s touto chemikáliou robiť, zatiaľ nie je známe.

„Vraj mu ich niekto daroval. To bude na policajtoch, aby objasnili, ako ich získal. Penetrák bol v 30– alebo až 40-ročných sudoch. Táto chemikália má trvanlivosť asi osem mesiacov, teda pred tridsiatimi-štyridsiatimi rokmi stratila záruku. Pravdepodobne tým, že sa sudy skotúľali dole z auta, poškodili sa a došlo k úniku chemikálie a kontaminácii zeminy,“ povedal Pavel Nagy, starosta obce Čierny Brod.

Podľa starostu chemikália vytiekla z troch sudov a zo štvrtého polovica, teda asi sedem hektolitrov. Obsahovala prchavé látky, ktoré šírili silný zápach, dráždili dýchacie cesty a mohli vytvárať výbušné prostredie. Obyvateľov okolitých domov evakuovali, našli si dočasné útočisko u príbuzných v obci. Starosta ponúkol dočasné ubytovanie aj majiteľovi rodinného domu, kde chemikália unikla, ten to však odmietol a zostal doma.

Podľa Tomáša Bílika, hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave, na mieste udalosti zasahovalo päť hasičov z Galanty so špeciálnym kontajnerovým automobilom určeným na likvidáciu závažných priemyselných havárií. Hasiči vykonali zabezpečenie sudov proti ďalšiemu úniku nebezpečných látok. Na miesto sa dostavili aj pracovníci kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany, ktorí vykonali monitoring ovzdušia a odobrali vzorky pôdy a vody zo studne. Ekologickú haváriu preveruje aj Okresný úrad v Galante.

„Došlo k ohrozeniu životného prostredia, dodatočne sa vyhodnotia náklady. Budeme konať aj voči prepravcovi, aj voči tomu, kto sa nebezpečného odpadu zbavil. Podľa zákona sa tohto odpadu mal pôvodný majiteľ zbaviť u oprávnenej osoby. Prepravca to tiež nemal takto prepravovať, nemôže voziť nebezpečné látky na miesto, ktoré nie je na to určené podľa zákona,“ upozorňuje Edita Belovičová, vedúca odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Galante.

Zatiaľ nie sú známe výsledky laboratórnych rozborov, takže nevedno, aké chemické zlúčeniny obsahovala látka v sudoch. Pri vytekaní však tuhla a prchavé látky unikali do ovzdušia, takže spodné vody pravdepodobne nie sú kontaminované. Vo štvrtok už boli všetky sudy odvezené na bezpečné miesto a majiteľ rodinného domu odpratával zeminu, kde vytiekol obsah sudov. Podľa Edity Belovičovej momentálne už obyvateľom nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Prípad začala vyšetrovať polícia. Ako informovala Mária Linkešová z krajského policajného riaditeľstva v Trnave, poverený policajt začal vo veci trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi.

„V týchto chvíľach získavame ďalšie informácie, na základe ktorých budeme môcť vo veci ďalej rozhodnúť,“ dodala Mária Linkešová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chemikálie #Čierny Brod #ekologická havária