Obete domáceho násilia majú nové útočisko v Nitre

"Keby nebolo takéto centrum, tak tu nestojím pred vami a nedokážem sa zaradiť do reality života ako plnohodnotná žena. Môj príbeh je ten, že som zažila v rodine násilie," zaznelo vo štvrtok z úst ženy, ktorej meno ani tvár z dôvodu ochrany pred násilníkom nemôžeme zverejniť.

28.11.2014 06:00
Nitra, bezpečný ženský dom Foto: ,
Bezpečný ženský dom predstavili vo štvrtok v Nitre, priestory sa ešte zariaďujú. Adresa je pochopiteľne utajená.
debata

Tieto slová povedala v deň otvorenia Bezpečného ženského domu v Nitre, útočiska pre obete domáceho násilia, ktoré ako prvé na Slovensku spĺňa európske štandardy.

Táto žena sa do podobného útočiska nikdy nedostala, pretože v čase, keď to najviac potrebovala, boli kapacity azylových domov naplnené. Za uplynulých päť rokov tak využívala služby centra Slniečko pomáhajúceho týraným deťom a rodinám len ambulantne. Mala priateľov a príbuzných, ktorí ju po odchode z domu prichýlili. No nie každá obeť má takéto šťastie. A aj stúpajúci trend domáceho násilia podľa Mariany Kováčovej, riaditeľky centra Slniečko, ukazuje na čoraz naliehavejšiu potrebu podobných bezpečných domov.

„Podľa agentúry Markant je každá piata žena na Slovensku týraná. Len v Nitrianskom kraji potrebujeme dozariadiť 70 takýchto miest pre týrané matky a rodiny,“ uviedla Kováčová. Novozriadený ženský dom má kapacitu pre šesť rodín, celkovo ide o 15 až 17 osôb. Nonstop tu pre nich bude sedem špecialistov, čo je hlavný rozdiel oproti bežným azylovým domom. Tie zväčša zabezpečujú len núdzové ubytovanie, no ďalšie nepretržité služby nebývajú pravidlom.

Práve odborná pomoc bola pre ženu, ktorá sa odvážila vo štvrtok vystúpiť pred médiami, kľúčová. „Známi a priatelia ma tešili tak ľudsky, no práve centrum Slniečko mi pomohlo v tom, že mi dalo konkrétne rady. Žila som stále v bludnom kruhu násilia. Ani sama som nevedela, že je to násilie a chybu som videla v sebe. Mala som vyhrážky, že som psychicky chorá, že ma treba zatvoriť na psychiatriu, pozbaviť detí… Ale dospela som do bodu, keď som to už ďalej neuniesla a centrum mi krok po kroku pomáhalo,“ dodala.

V ženskom dome je špeciálna miestnosť vybavená terapeutickými pomôckami, pripravená je psychoterapia, arteterapia, ergoterapia, muzikoterapia či filiálna terapia. Každá izba má vlastné sociálne zariadenie, v objekte je herňa pre deti a tiež špeciálna miestnosť, kde môže napríklad aj polícia vypočúvať detské obete sexuálneho násilia. Klienti zvyknú v takýchto zariadeniach tráviť priemerne aj pol roka. „Radi by sme boli, keby dĺžka pobytu bola kratšia. No ten systém nad nami nefunguje. Chýbajú sociálne byty, chýba práca,“ poznamenala Kováčová.

Celá investícia stála 398-tisíc eur, z čoho 331-tisíc eur tvorí príspevok z grantu Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Prijímateľ sa podieľa sumou 36¤811 eur. Projekt je súčasťou programu Domáce a rodovo podmienené násilie. Podľa generálneho riaditeľa sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Jána Kraka je isté, že v budúcnosti pribudnú ďalšie tri podobné bezpečné domy. „Jeden v Prešove, ďalšie dva v Bratislave. V pondelok 24. novembra bola uzatvorená ďalšia výzva, prišlo nám 22 žiadostí a ďalšie projekty dobiehajú poštou, ešte sme neotvorili všetky. Ale minimálne ešte dve žiadosti sú podané na takéto bezpečné domovy,“ uviedol.

Nové priestory si prezrela aj štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Ingvild Næs Stub. Projekt sa jej páčil. „Riešenie násilia proti ženám je výzvou pre každú krajinu. V Nórsku máme niekoľkoročné skúsenosti s budovaním azylových domov, tiež telefónnych liniek a so spoluprácou s políciou, so súdmi. A to je niečo, čomu by sa Slovensko mohlo priučiť od našich expertov,“ povzbudila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #domáce násilie #násilie na ženách