Električka má prednosť, reaguje DPB na ohlasy cestujúcich

Cestujúci aj peší účastníci premávky si stále nezvykli na to, že električka má na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov prednosť. Bratislavskému dopravnému podniku sa množia reakcie na nedodržiavanie tohto pravidla, ktoré zo zákona platí už od 1. novembra 2011.

01.12.2014 11:00
debata (6)

Dopravný podnik Bratislava (DPB) preto upozorňuje cestujúcich, najmä v súvislosti s novootvorenou modernizovanou električkovou traťou v Dúbravke, že zákon ukladá povinnosť chodcom umožniť plynulý prejazd električiek na takýchto priechodoch pre chodcov.

„Vodiči sú naďalej na týchto úsekoch obozretní a opatrní, avšak rovnako prosíme peších, aby rešpektovali novelu zákona o cestnej premávke, ktorá jednoznačne definuje prednosť električky na priechodoch,“ zdôrazňuje hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Vo väčšine ostatných krajín Európskej únie takáto legislatíva platí už dlhšie. „Na tento krok zareagoval aj Dopravný podnik Bratislava svojou informačnou kampaňou, ktorej cieľom bolo dosiahnutie bezpečnosti a plynulosti premávky,“ povedal generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Zároveň upozornil, že električka má v porovnaní s cestnými vozidlami výrazne dlhšiu brzdnú dráhu, ktorá je pri rýchlosti 40 kilometrov za hodinu od 45 do 55 metrov. Nehody preto mávajú často tragické následky najmä pre nepozornosť chodcov. Tí si často neuvedomujú hmotnosť vozidla a jeho dlhú brzdnú dráhu a ani to, že vodič električky nemá okrem brzdenia inú možnosť zrážke zabrániť.

„Náhlym vstupom na priechod pre chodcov ohrozujú nielen seba, ale aj cestujúcich v električke, nakoľko pri použití núdzovej brzdy totiž môže dôjsť k pádu a následnému zraneniu ľudí v električke,“ pripomína Volfová.

„Uplatňovanie ustanovenia samozrejme neznamená, že vodiči električiek môžu byť menej opatrní. Naopak, naďalej pre všetkých vodičov platí, že musia byť maximálne v strehu a nespoliehať sa na svoju prednosť pred chodcami,“ prízvukuje Belfi.

Pre zvýšenie bezpečnosti pri prechodoch cez električkovú trať zriaďuje dopravný podnik takzvané Z-priechody, ktoré tvarom zábradlia „nútia“ kráčať oproti prichádzajúcim električkám, takže chodec električku vidí. Takto boli realizované priechody pre chodcov na novo zmodernizovanej električkovej trati v Dúbravke.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #električka #DPB #priechod pre chodcov