V Dunajskej Lužnej v rannej špičke protestovali proti preťaženej doprave

Ulice v Dunajskej Lužnej v pondelok ráno od 6:00 do 8:30 občania zablokovali, protestné zhromaždenie s cieľom upozorniť na kritickú situáciu v rannej dopravnej špičke na obecných komunikáciách organizátori považujú za efektívne. Ivan Georgiev z petičného výboru na brífingu povedal, že verí v spoločnú reč s dotknutými orgánmi.

01.12.2014 12:00 , aktualizované: 16:46
Dunajská Lužná, protest, blokáda, doprava,... Foto: ,
Aktivisti počas protestného pochodu v Dunajskej Lužnej.
debata (10)

Neprerokovanou zmenou rozbehnutej prípravy rýchlostnej cesty R7 sa odsunula plánovaná realizácia R7 z rokov 2012–2015, čo má podľa petičného výboru zásadný negatívny vplyv na bezpečnosť a plynulosť premávky. „Aj my, obyvatelia dotknutých obcí platíme dane a máme právo na pokojnú, plynulú dopravu a bezpečnosť,“ informovala Eva Takáčová z petičného výboru.

V petícii za urýchlené riešenie dopravnej situácie, bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v obciach Dunajská Lužná a Rovinka iniciátori žiadajú Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, aby prostredníctvom Slovenskej správy ciest opätovne zaradili do rozpočtu na rok 2015 finančné prostriedky na pripravovaný projekt „úpravy na ceste I/63 prieťahom obcí Dunajská Lužná a Rovinka“.

Ďalej žiadajú, aby polícia počas rannej dopravnej špičky v pracovných dňoch od 6:00 do 8:30 v obciach Dunajská Lužná a Rovinka riadila dopravu. V tejto súvislosti žiadajú rezort vnútra, aby usmernil Prezídium PZ a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, ktoré zamietlo žiadosť obce Dunajská Lužná o poskytnutie súčinnosti pri riadení a organizovaní dopravy v špičke.

Žiadajú aj Bratislavský samosprávny kraj, aby riešil opatrenia vedúce k zvýšeniu bezpečnosti a plynulosti a celkovej dopravnej situácie na cestách III. triedy, Jánošíkovskej, Lipnickej a Košarišskej ulici, ktorých je vlastníkom.

Signatári petície upozorňujú na kritickú...
Poslanci Ivan Gregoriev a Eva Takáčová počas...
+6Aktivisti počas blokácie ulíc v Dunajskej...

Tiež žiadajú Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave a aj Okresný dopravný inšpektorát v Senci, aby bol nápomocný pri komplexnom riešení neúnosnej dopravnej situácie a pri schvaľovaní návrhov na dopravné opatrenia zvyšujúce bezpečnosť a plynulosť premávky na obecných komunikáciách.

Národnú diaľničnú spoločnosť a. s. žiadajú, aby zapracovala do prípravy rýchlostnej cesty R7 v úseku Bratislava-Dunajská Lužná dopravné pripojenie spádového územia. V súčasnosti sa nepočíta s napojením tohto rýchlo sa rozvíjajúceho územia a dopravná záťaž ostane naďalej na ceste I/63, ktorá prechádza obcami Dunajská Lužná a Rovinka.

Najväčší problém vzniká v obci Dunajská Lužná, kde na štátnu cestu I/63, ktorá je dopravným koridorom regionálnej, celoštátnej i medzinárodnej úrovne, napájajú tri ďalšie regionálne cesty III. triedy.

Riešením je výstavba rýchlostnej komunikácie, tvrdí župa

Podľa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) riešením dopravnej situácie je výstavba rýchlostnej komunikácie R7, ktorá pomôže najmä obciam Podunajské Biskupice, Rovinka, Dunajská Lužná a Šamorín. Hoci nie je projekt v kompetencii kraja, BSK urobil všetko pre začiatok výstavby. Počas dnešného protestu zároveň vyzval vládu, aby vyčlenila financie a urýchlene začala s výstavbou R7. Informovala o tom hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

„Bratislavský kraj sa už dlhodobo venuje riešeniu neúnosnej dopravnej situácie z Dunajskej Lužnej do hlavného mesta po ceste I/63. Všetky naše snahy v tejto oblasti smerovali k tomu, aby sme boli nápomocní pri získavaní rôznych povolení, v predprípravnej fáze sme viedli rokovania s obcami aj obyvateľmi. Uvedomujeme si, že to nie je v kompetencii BSK, no budeme maximálne koordinovať jednotlivé kroky pri získavaní stavebného povolenia,“ povedala podpredsedníčka Gabriella Németh v Dunajskej Lužnej.

Ako dodala, stavebné povolenie by mohlo byť vydané koncom roka 2015 a výstavba by mala trvať dva roky. K postupnému zlepšovaniu dopravnej situácie podľa Gabrielly Németh prispelo aj rozšírenie Ulice svornosti, ale aj to, že kraj zabezpečil územný plán, v ktorom je zapracované trasovanie R7. Po ceste I/63 prejde denne vyše 25-tisíc áut, čo je kapacita diaľnice.

Cesta ale svojimi technickými parametrami nevyhovuje aktuálnemu dopravnému zaťaženiu a preto je R7 nevyhnutná, prízvukujú zástupcovia BSK. Výstavba R7 je jedným z dlho očakávaných projektov. Vlani, po desiatich rokoch získal projekt územné rozhodnutie. Predpokladané náklady sú 1,5 mld. eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Dunajská Lužná #protest #špička