Bytovku nebezpečnú pre ľudí stále nezbúrali

Už dva a pol roka uplynulo odvtedy, čo vysťahovali obyvateľov štvorpodlažnej bytovky na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici.

04.12.2014 10:19
bytovka Foto: ,
Obidva vchody do bytovky sú zamrežované a zamknuté, aby sa do jej priestorov nenasťahovali bezdomovci. Okrem toho objekt chodí kontrolovať mestská polícia.
debata

Začala totiž praskať a podľa statika sa stala nebezpečnou pre jej obyvateľov. Mesto je rozhodnuté nebezpečnú bytovku zbúrať, doteraz však stojí na svojom mieste a nikto nevie povedať, dokedy tam ešte bude.

Policajné vyšetrovanie stále nie je ukončené a bez toho nie je možné prikročiť k asanácii. Bytovka je totiž dôkazovým materiálom, ktorý musí zostať zachovaný, ak by bolo potrebné vypracovať napríklad ďalší znalecký posudok.

„Trestné stíhanie bolo prerušené, pretože sa nepodarilo preukázať, že v tomto prípade ide o trestný čin. Stíhanie je prerušené, ale to neznamená, že je ukončené a že sa s tým nebude viac nič robiť, vyšetrovanie ďalej pokračuje,“ povedal Pavol Kudlička z krajského policajného riaditeľstva v Trenčíne.

Ako ďalej Kudlička dodal, stíhanie sa môže obnoviť, ak sa vyskytne nový dôkaz, podnet alebo nová okolnosť. Na obnovenie trestného stíhania nie zo zákona stanovená žiadna lehota. V tejto situácii mestu nezostáva nič iné, len čakať. Na zbúranie nebezpečnej bytovky má vo svojom rozpočte vyčlenených 150 000 eur, ale práce musí odložiť.

„Čakáme na definitívne rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní, že vyšetrovanie ukončili. Bytovka sa nedá zachrániť, znalecký posudok je úplne jednoznačný, hovorí o tom, že statický stav tejto budovy je taký, že nie je možná jej obnova. Takže ju budeme asanovať. Samozrejme, budeme žiadať náhradu škôd od konkrétneho vinníka, ktorého určí polícia, preto čakáme, kedy tento prípad definitívne uzavrie,“ zdôraznil považskobystrický primátor Karol Janas.

Budovu, kde pôvodne bývalo dvadsať rodín, stavala v rokoch 2002 až 2003 Považská stavebná spoločnosť, ktorá sídli v meste. Jej vyjadrenie sa redakcii nepodarilo získať. V sídle spoločnosti nikto neotváral, telefónne čísla, ktoré má uvedené pri vchode, sú neaktuálne.

Bytovku dalo postaviť mesto a boli v nej nájomné byty. Celá stavba stála približne 22 miliónov korún (približne 730-tisíc eur). Časť nákladov hradilo mesto z vlastných zdrojov, väčšinu však zaplatil štát zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z dotácie ministerstva výstavby. Po pár rokoch bývania sa ľudia začali sťažovať, že im v bytoch praskajú múry, opadáva omietka aj obkladačky a v noci počuť praskot. Mesto dalo vypracovať posudok, podľa ktorého sú steny bytového domu z iného materiálu, ako bol projektovaný, a ten nie je dostatočne pevný. Ľudia sa museli vysťahovať do iných nájomných bytov alebo si kúpili vlastné byty.

Ešte v roku 2012 podalo mesto podnet na prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu podvodu a všeobecného ohrozenia na neznámeho páchateľa. Po zbúraní bytovky sa podľa považskobystrického primátora na tomto mieste už nebude stavať žiadna budova a pravdepodobne tu vznikne parkovisko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bytovka #Považská Bystrica