Prilepili sa k primátorským stoličkám?

Neuniesli prehru v komunálnych voľbách? Niektorým primátorom, ktorí v novembri neobhájili post, sa zrejme nechce opustiť stoličky. Mestá vedú ďalej a prijímajú rozhodnutia, ktoré by mali prenechať ich nástupcom. Takáto situácia je v Púchove aj v Turčianskych Tepliciach.

10.12.2014 12:55
debata

Doterajší primátor Púchova Marián Michalec (nezávislý) zvolal nadnes rokovanie starého zastupiteľstva, ktorému sa už končí funkčné obdobie. Bude schvaľovať rozpočet a určí, čo je strategický majetok mesta.

Medzi mestá, v ktorých naďalej prijímajú... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Púchov, značka, doprava Medzi mestá, v ktorých naďalej prijímajú rozhodnutia dosluhujúci primátori, patrí i Púchov.

„Čiastočne to chápem, nie každému sa darí rýchlo odísť zo svojho úradu. Zvolanie starého zastupiteľstva, ktoré má schvaľovať dôležité dokumenty, je neetické a nezákonné,“ zhodnotil tento krok novozvolený šéf radnice Rastislav Henek (nezávislý). Ten sa obáva najmä toho, že dnes poslanci prijmú také rozhodnutia, ktoré môžu zviazať ruky novému vedeniu. V Púchove to vyvolalo veľký rozruch a na rokovanie poslancov sa chystajú aj obyvatelia mesta.

Marián Michalec tvrdí, že nie je nič výnimočné, ak sa takéto rokovanie uskutoční viac ako tri týždne po komunálnych voľbách. „V každom volebnom období zasadalo končiace zastupiteľstvo ešte po voľbách a vždy prijímalo rozpočet. V stredu budú poslanci postupovať takým istým spôsobom, je to legitímne a legálne. Tak to bolo aj v roku 2010, 2006 aj 2002,“ povedal primátor, ktorý viedol radnicu tri volebné obdobia a v roku 2006 a 2010 prakticky odovzdával moc sám sebe. Michalec dodal, že rokovanie, na ktorom zložia sľub novozvolení poslanci a primátor, bude 15. decembra.

Podľa zákona o obecnom zriadení je odchádzajúci primátor povinný do 30 kalendárnych dní od konania volieb zvolať ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom novozvolený primátor a poslanci zložia sľub a tým sa ujmú svojich funkcií. Dovtedy môže končiace vedenie mesta a poslanci rozhodovať len o neodkladných veciach. Komunálne voľby sa konali 15. novembra a tridsaťdňová lehota uplynie 15. decembra. Ak dovtedy dosluhujúci primátor zasadnutie poslancov nezvolá, ustanovujúce zastupiteľstvo sa podľa metodického návodu ministerstva vnútra automaticky uskutoční 30. pracovný deň od volieb, čo je 2. januára 2015.

Púchovský poslanec Radoslav Varga (nezávislý), ktorý končí vo volenej funkcii, vraví, že o decembrovom rokovaní vie už od januára a väčšina materiálov bola pripravená ešte pred voľbami. Tvrdí, že v záujme upokojenia situácie sa poslanci dohodli, že nariadenie o strategickom majetku len prerokujú, ale nebudú o ňom hlasovať. Nechajú to na ich nástupcov.

Situácia je dramatická v kúpeľnom meste Turčianske Teplice. Dosluhujúci primátor Michal Sygút (nezávislý), ktorý viedol mesto od roku 2006, namiesto toho, aby umožnil zvoleným ľuďom ujať sa funkcií, zvolal rokovanie zastupiteľstva v starej zostave. Konať sa bude v nedeľu 14. decembra a bude rozhodovať o budúcoročnom rozpočte. Odôvodňuje to tým, že nechce, aby sa mesto ocitlo v rozpočtovom provizóriu. Igor Hus (nezávislý), ktorého si voliči vybrali za nového primátora, Sygútovmu konaniu nerozumie. Oponuje, že nové vedenie by sa dokázalo vyrovnať aj s provizóriom.

„Primátor Sygút tiež odmieta zvolať ustanovujúce zastupiteľstvo, ako mu to ukladá zákon. Namiesto toho na 30. decembra naplánoval ďalšie rokovanie zastupiteľstva, kde chce riešiť voľbu hlavného kontrolóra,“ opisuje Igor Hus, čo sa deje v Turčianskych Tepliciach.

Jozef Turčány, výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska, pripomína, že zvolať ustanovujúce rokovanie mestského zastupiteľstva do 30 dní od volieb nie je právo, ale povinnosť odchádzajúceho primátora. „Ak majú staré zastupiteľstvá prijímať rozhodnutia, ktoré by mali zásadný vplyv na život mesta do budúcnosti, tu je to viac o etike. O týchto veciach by mali rozhodovať tí, čo boli zvolení ako noví,“ podotkol na margo situácie v Púchove a Turčianskych Tepliciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #primátori #trenčianske teplice #Púchov #samosprávy #komunálne voľby