Vianoce sa blížia. Kde v Bratislave kúpite stromček najvýhodnejšie?

Krásne ozdobený a rozsvietený stromček neodmysliteľne patrí k Vianociam. Kým v minulosti trónil v mnohých obývačkách umelý strom, dnes sa čoraz viac rodín vracia k tradičnej živej jedli, borovici či smreku.

11.12.2014 07:00
Vianočné stromčeky, Vianoce, Foto: ,
Vo väčších mestách si obyvatelia zvykli kupovať vianočné stromčeky pri nákupných centrách.
debata (1)

Trend kupovania živých stromčekov je daný jednak zvyšovaním životnej úrovne obyvateľstva, jednak postupným vyvracaním tvrdení o ekologickosti umelých. Podľa niektorých výskumov sa na výrobu jedného plastového stromčeka spotrebuje toľko kyslíka, koľko vyprodukuje niekoľko sto živých stromčekov za celý čas svojho rastu.

Živé stromčeky sa nevyrezávajú v lese, kde by mohli ďalej rásť, ale pestujú sa na plantážach, ktoré sú založené špeciálne pre tento účel. Na rozdiel od plastových sú navyše obnoviteľným prírodným zdrojom. Vôňa ihličia tak dotvorí neopakovateľnú atmosféru sviatkov.

V mestách si obyvatelia zvykli kupovať vianočné stromčeky pri nákupných centrách či v záhradníckych alebo nábytkových predajniach, ale aj na frekventovaných uliciach.

Prečítajte si prehľad vybraných predajných miest v Bratislave, ale aj rady odborníkov, kedy stromčeky kupovať a ako sa o ne starať, aby neopadali a vydržali svieže čo najdlhšie.

Kde v Bratislave kúpiť stromček? Aké sú ceny?

V predajni Baumax sa vianočné stromčeky predávajú od 12,90 eur. Zákazníkom bez vlastného auta spoločnosť zabezpečuje dopravu domov prostredníctvom externej firmy – prístavné je 6 eur, každý kilometer stojí 0,67 eur.

Obchodný dom Ikea začal s predajom stromov 10. decembra. Ponúka Abies Nordmanniana, teda jedľu kaukazskú, cena za kus je 19,99 eur. Pre členov zákazníckeho klubu ponúka akciu, ak v období od 2. do 31. januára 2015 prinesú pokladničný blok z nákupu stromčeka, dostanú na karte Ikea späť 10 eur.

Podľa predajcu Miroslava Juroška vydržia... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Vianočné stromčeky, Vianoce, Podľa predajcu Miroslava Juroška vydržia najdlhšie jedle.

Potravinový reťazec Lidl zabezpečil ponuku vianočných stromčekov pri svojich obchodoch na piatich miestach v Bratislave od 1. do 23. decembra. Informácie o druhoch a cenách sú k dispozícii priamo na predajných miestach.

V súčasnosti sa spúšťa predaj vianočných ihličnanov aj pri obchodnom dome Kika, údaje o typoch a cenách zatiaľ nie sú k dispozícii.

Hornbach ponúka dánske jedle s výškou od 1,3 až do 2,7 metra, ktorých výhodou je, že neopadávajú, majú pravidelný tvar a hustý vzrast. Ceny sa začínajú pri 14,90 eurách za kus.

Záhradníctvo Kulla predáva jedle, meter stojí 29 eur. Dovoz domácnostiam vrámci Bratislavy stojí okolo 10 až 15 eur za ihličnan, cena závisí od vzdialenosti.

Niektoré stromy majú ceny za meter, iné sú... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Pokiaľ budú do Vianoc ešte niekoľko dní čakať, potrebujú vodu Niektoré stromy majú ceny za meter, iné sú ohodnotené jednotlivo.

Pri vybraných predajniach má predaj stromčekov tiež reťazec Kaufland. Dovoz a predaj zabezpečuje externá firma a v ponuke sú smreky od 15 eur, aj borovice od 29 eur. Predávajú tiež dva druhy jedlí (všetky majú výšku 1,4 až 2,2 metra, rozdiel je v súmernosti a hustote) – typ standard je po 29 eur, za exclusive, ktorého vetvy vyrastajú nahusto a veľmi rovnomerne, zákazník zaplatí 49 eur. Za dodatočné služby ako frézovanie či balenie si firma účtuje navyše 1,5 eura. Predajca dokáže zabezpečiť tiež dovoz stromčekov k zákazníkom domov, aj keď nejde o štandardnú službu. Cena a podmienky doručenia sa preto stanovujú individuálne.

„Dobre skladované stromy sú schopné vydržať aj... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Vianočné stromčeky, Vianoce, „Dobre skladované stromy sú schopné vydržať aj do konca januára,“ odhaduje predajca.

Vianočné ihličnany ponúkajú aj Lesy SR. Najbližšie Bratislave predávajú na lesných správach Šaštín a Moravský Ján (obe správy do 15. decembra) a v expedičnom sklade Gbely – tam iba 13. decembra. Spoločnosť Lesy SR predáva stromčeky jednak z plantáží (tie najmä obchodníkom), ale tiež z plôch pod elektrovodmi, na lesných správach. Vo väčšine škôlkárskych stredísk je možné si stromček vybrať, označiť a zaplatiť vopred. Po dohode s lesníkmi si ho potom zákazník odnesie domov tesne pred sviatkami. Ceny ihličnanov sa podľa druhy dreviny a výšky pohybujú najčastejšie od 10 do 30 eur. Dovoz stromčekov k zákazníkom Lesy SR nezabezpečujú.

Predaj stromčekov pri vybraných obchodných domoch Tesco sa začal 10. decembra. V ponuke sú normandské jedličky z Dánka, slovenské borovice čierne a smreky strieborné. Každý kus má stanovenú osobitnú cenu podľa druhu a vzhľadu. Borovice sa predávajú od 19 eur až po zhruba 39 eur, ceny jedličiek sa začínajú pri 25 eurách a najdrahšie sú po 50 eur, smreky, ktoré majú výšku aj do dvoch metrov, stoja 22 a 25 eur. Dovoz stromov k zákazníkom tu nezabezpečujú.

Vôňu ihličia zabezpečí aj „beta verzia“ stromčeka

Alternatívou k rezanému stromu môže byť vianočný stromček v črepníku. Po sviatkoch sa dá jednoducho uskladniť na dvore alebo balkóne, vyžaduje si však celoročnú starostlivosť. Rovnako ako pri ostatných rastlinách ho treba chrániť pred náhlym prechodom z vonkajšieho chladu do tepla a naopak, aby neutrpel teplotný šok. Ceny sa v rôznych predajniach v závislosti od veľkosti a súmernosti pohybujú od 8 až 10 eur za kus až po niekoľko desiatok eur.

Pokiaľ budú stromčeky do Vianoc ešte niekoľko... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Vianočné stromčeky, Vianoce, Pokiaľ budú stromčeky do Vianoc ešte niekoľko dní čakať, potrebujú vodu.

V menších bytoch či garsónkach môžu príjemnú atmosféru dotvoriť aj ihličnaté vetvičky. Dajú sa kúpiť či aj dostať zadarmo ako odrezky na miestach predajov živých stromčekov.

Ako sa starať o živý stromček?

Podľa predajcu Miroslava Juroška vydržia najdlhšie jedle, obchodník Juraj Rabčan má dobré skúsenosti aj s borovicami. Odborníci radia, aby sa stromček, zakúpený skôr pred Vianocami, skladoval na studenom a vlhkom mieste, ideálne na balkóne alebo dvore. Zachová si tak dlhšie sviežosť. „Stromy sú vo vhodných podmienkach schopné vydržať aj do konca januára,“ odhaduje Jurošek.

Rabčan pripomína, že na predĺženie čerstvosti rezaných stromov si zákazníci môžu kúpiť špeciálne hnojivo rozpustné vo vode, ktoré drevinám dodá živiny.

Za dodatočné služby ako frézovanie či balenie... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Vianočné stromčeky, Vianoce, Za dodatočné služby ako frézovanie či balenie niekde zaplatíte navyše asi euro.

Všetkým stromom treba po príchode domov odrezať kúsok konca kmeňa, ak to pred kúpou nespravil predajca. Pokiaľ budú do Vianoc ešte niekoľko dní čakať, potrebujú vodu – jednak by sa mali uložiť do vedra s vodou, jednak im občas treba pokropiť aj ihličie. Najmä smreky však vo vykurovanej miestnosti opadávajú pomerne rýchlo.

Podľa Juraja Rabčana by sa stromy v izbe nemali umiestňovať blízko radiátorov, vadí im tiež otvorený oheň z kozubov. „Do interiéru treba stromčeky preniesť čo najneskôr pred sviatkami a pozor je nutné dať aj na teplotný šok,“ upozorňuje odborník.

Kúpu stromčekov podľa Miroslava Juroška nemusia zákazníci odkladať tesne pred Vianocami, pretože všetky boli vyťaté v rovnakom čase, a teda neskôr kúpené nebudú čerstvejšie. Na začiatku predaja je však väčší výber.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vianoce #vianočný stromček