Nová primátorka boj o Borovú horu nevzdáva

Spustnutému a zničenému areálu na Borovej hore vo Zvolene, známemu kedysi mestskými kúpeľmi a neskôr sanatóriom, svitá po rokoch nádej na záchranu. Od banskobystrickej župy ho chce získať mesto, aby sa opäť mohol stať obľúbeným miestom oddychu Zvolenčanov.

11.12.2014 14:00
Borová hora, Zvolen Foto: ,
Kedysi obľúbené miesto Zvolenčanov roky chátra.
debata (1)

Župa sa snažila areál viackrát predať, doteraz sa to nepodarilo. Nedávno ho ponúkla mestu. To na kúpu nemá peniaze, možné riešenie však vidí v zámene pozemkov, ktorou by získalo aspoň časť areálu a mohlo začať s obnovou.

Areál sa rozprestiera na ploche takmer 30-tisíc štvorcových metrov na okraji mesta. Už roky je v žalostnom stave. Hlavná budova liečebne sa rozpadáva, zničené sú aj ďalšie stavby, ktoré slúžili na prevádzku či ubytovanie. Zanedbaný je aj kedysi atraktívny park, kde sa nachádza jazierko s minerálnou, mierne rádioaktívnou vodou aj minerálne pramene.

„Borová hora je citovou záležitosťou Zvolenčanov a kedysi bola majetkom mesta. Mnohí ju majú stále v pamäti ako oddychové a výletné miesto. Nemôžeme sa už ďalej iba prizerať, ako nám pred očami chátra. Je v našom záujme, aby tento areál znova ožil a slúžil všetkým občanom,“ hovorí novozvolená primátorka Lenka Balkovičová, ktorá prišla s návrhom zámeny pozemkov medzi mestom a samosprávnym krajom.

Areál sa rozprestiera na ploche takmer 30-tisíc... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Borová hora Areál sa rozprestiera na ploche takmer 30-tisíc štvorcových metrov.

Malo by ísť o výmenu pozemkov v areáli župných stredných škôl, ktoré patria mestu, za primeranú časť Borovej hory. Takéto riešenie je podľa nej pre mesto prijateľnejšie ako kúpa areálu, ktorú im koncom septembra ponúkla župa. „Vidím to ako lepšiu alternatívu, aj keby sa nám takto podarilo získať len určitú časť. Keby sme uvažovali o kúpe, nemali by sme potom peniaze na obnovu. Pre nás je dôležité, aby sme s tým už konečne začali niečo robiť,“ spresnila. Takúto možnosť navrhla ešte ako mestská poslankyňa, na poste primátorky ju chce čo najskôr ponúknuť samosprávnemu kra­ju.

Banskobystrická župa viackrát ponúkala areál na predaj za niečo vyše 700-tisíc eur, pričom podmienkou bolo jeho zachovanie pre verejnosť. Za posledné dva roky vyhlásila štyrikrát verejnú obchodnú súťaž na celý areál, raz na skladové objekty s pozemkami, no ani jedna nebola úspešná. Za túto cenu ju ponúkla aj mestu.

Borová hora patrí k výnimočným lokalitám Zvolena. „Je vzácnym zoskupením hodnôt a popri Pustom hrade a Zvolenskom zámku je jedným z troch atribútov kultúrnej krajiny Zvolena. Iba ona má však charakter prírodnej a kultúrnej pamiatky zároveň,“ podčiarkuje jej význam Zora Myslivcová, predsedníčka občianskeho združenia Borová hora, ktoré sa usiluje o záchranu tejto cennej lokality.

Spolu s prírodnými danosťami má podľa Myslivcovej aj historickú hodnotu a je významným archeologickým náleziskom. Je tiež spojená so storočnou tradíciou mestských liečebných kúpeľov, ktoré dalo postaviť v polovici 19. storočia mesto a skončili po znárodnení v roku 1949.

V hlavnej budove počas SNP bola partizánska nemocnica, neskôr tu zriadili liečebňu tuberkulózy a chorôb dýchania, ktorá patrila pod zvolenskú nemocnicu. Nevyužívaný areál previedol štát pod samosprávny kraj spolu s nemocnicou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #areál #Zvolen #obnova #komunálne voľby