Zničená oblasť Vrátnej doliny ožíva

Cesta do Vrátnej doliny, ktorá bola zničená a neprejazdná po júlovej prírodnej katastrofe, je opravená, v hornej časti doliny je elektrina a všetky povodňou poškodené objekty sa podarilo pripojiť k elektrickému prúdu. Vďaka tomu bolo možné otestovať funkčnosť kabínkovej lanovky na Chleb. Tá by mohla byť v prevádzke už cez vianočné sviatky.

11.12.2014 13:00
Vrátna dolina, lyžiarske stredisko Foto: ,
Súčasný stav kabínkovej lanovky.
debata

Spodná časť lanovky a chata Vrátna boli po kalamite z 21. júla zasypané kamením, konármi a hlinou, ktoré sa počas prudkého lejaka zosunuli vo forme prúdov a lavín zo svahov Steny a Hromové. Zostalo 12 rozbitých a poškodených kabínok, nástupná stanica plná sutín, s vybitými oknami, z vysokých stĺpov trčali len konce. Sutiny, ktoré zasypali okolie stanice a chaty Vrátna, siahali až do výšky 5 metrov.

Následnými meraniami sa nezistilo statické poškodenie stĺpov. „Po opätovnom pripojení kabínkovej lanovky k elektrickému prúdu sa uskutočnili funkčné skúšky, ktoré ešte boli potrebné. V týchto dňoch sa na technológii vykonávajú už konkrétne práce, ktoré zabezpečia úplnú funkčnosť lanovky. Plánujeme, ak všetko pôjde tak, ako má, že spustenie kabínkovej lanovky na Chleb by mohlo byť vianočným darčekom pre verejnosť,“ hovorí Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna. Nepodarí sa však otvoriť zdevastovanú chatu Vrátna, tá si na opravu a obnovu počká do jari.

Aj napriek skaze a jazvám, ktoré živel za sebou zanechal na majetku, ale aj na prírode, je Vrátna dolina na zimnú sezónu pripravená. „Po prvých hodinách po kalamite som si myslel, že sa to nepodarí dať do normálu za niekoľko rokov. S pomocou od vlády a nasadením veľkého množstva techniky sa to podarilo v krátkom čase. Dnes môžeme konštatovať, že zimná turistická sezóna bude v Terchovej a vo Vrátnej ako po minulé roky,“ uviedol starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Takto boli stĺpy kabínkovej lanovky pri spodnej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina, lyžiarske stredisko Takto boli stĺpy kabínkovej lanovky pri spodnej nástupnej stanici zasypané 22. júla.

Poškodená bola aj cesta z Terchovej do Vrátnej doliny a zhruba od polovice, zo Starého Dvora (cca 3 km), musela byť úplne uzatvorená. Niekde bola vozovka podmytá, inde zmizla úplne. 800 metrov bolo úplne zdemolovaných a ďalších 400 metrov čiastočne zničených. Teraz majú zničené miesta vrátane parkoviska pri chate Vrátna nový asfaltový koberec a cesta je prejazdná.

„Zo strany Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja sú práce urobené na 95 percent. Momentálne pracovníci dorábajú zvodidlá a dlažby. Pripravuje sa súťaž na obklady oporných múrov a dobudovanie priepustov, čo by malo byť zrealizované na budúci rok na jar bez obmedzenia premávky,“ informovala Barbora Zúbeková z odboru informácií Žilinského samosprávneho kra­ja.

Dnes do Vrátnej doliny príde minister životného prostredia Peter Žiga a vodohospodári chcú symbolicky odovzdať Vrátnu dolinu pred zimnou sezónou verejnosti. „Slovenský vodohospodársky podnik zabezpečovacie práce na vodnom toku Varínka vo Vrátnej doline a v Terchovej ukončil už 19. novembra a následne 25. novembra Obvodná povodňová komisia v Terchovej odvolala aj povodňový stupeň,“ konštatuje hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Zhruba päťkilometrový úsek Varínky museli vodohospodári najskôr vyčistiť a potom takmer kilometer zdevastovaného koryta úplne nanovo vybudovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #živel #lyžiarske strediská #zosuv pôdy #Vrátna dolina