Dosluhujúci poslanci schválili rozpočet

Namiesto ustanovujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva sa v Púchove uskutočnilo riadne. Dosluhujúci poslanci sa v stredu, 25 dní po voľbách, stretli, aby prerokovali mimoriadne dôležité dokumenty, ktorými sa bude riadiť nové zastupiteľstvo. Napríklad rozpočet mesta na nasledujúci rok či všeobecne záväzné nariadenie o strategickom majetku.

11.12.2014 15:00
mestské zastupiteľstvo, Púchov Foto: ,
Schválenie všeobecne záväzného nariadenia o strategickom majetku ponechali dosluhujúci poslanci na tlak verejnosti svojim nasledovníkom.
debata

Rozpočet poslanci po krátkej diskusii schválili, nariadenie o strategickom majetku napokon len predebatovali, ale nehlasovali o ňom. Po rozruchu, aký ich zámer vyvolal medzi obyvateľmi mesta, sa jeho schválenie rozhodli prenechať tým, čo do poslaneckých lavíc nastúpia po 15. decembri, keď sa má uskutočniť ustanovujúce zastupiteľstvo.

„Všeobecne záväzné nariadenie o strategickom majetku nie je nové, malo sa len upraviť, aby sa do zoznamu dostali objekty, ktoré mesto nadobudlo v poslednom období. Doteraz je v ňom 33 objektov. Návrh na úpravu VZN predložil doterajší primátor, ktorý vymyslel tento systém ochrany osobitne dôležitého majetku,“ povedal Radoslav Varga, končiaci mestský poslanec.

Podľa Vargu je logické, aby o zaradení objektov do zoznamu strategického majetku rozhodli tí, čo o ňom v posledných štyroch rokoch rokovali. Katalóg osobitne chráneného majetku sa mal teraz rozšíriť o budovu divadla, ktoré vybudovalo mesto, a o župný dom, ktorý samospráva získala do svojho vlastníctva od spoločnosti Matador.

Marián Michalec (nezávislý), ktorý bol primátorom Púchova posledné tri volebné obdobia, hovorí o tomto všeobecne záväznom nariadení s neskrývanou hrdosťou. Zdôrazňuje, že Púchov je jediné mesto na Slovensku, ktoré si takto už desať rokov chráni svoje „rodinné striebro“. V tomto zozname je napríklad tepelné hospodárstvo, technické služby, športové majetky, ale aj mestské noviny či televízia. Podľa VZN na predaj či výmenu takéhoto majetku nestačí návrh poslanca na rokovaní zastupiteľstva, ako je to v prípade predaja iných nehnuteľností.

„Poslanec, ktorý by navrhoval jeho predaj, musí predložiť petíciu s podpismi 30 percent voličov a následne musí byť vyhlásené referendum o predaji. Je to vlastne brzda proti tomu, aby sa poslanci dohodli na odpredaní hodnotného majetku. VZN blokuje predaj, výmenu alebo akýkoľvek iný spôsob zbavenia sa vlastníctva takéhoto majetku,“ vysvetľuje Michalec.

Práve tento spôsob ochrany majetku formou petície a referenda sa nepozdáva časti poslancov. Podľa Evy Kvocerovej, ktorej sa končí volebné obdobie v mestskom zastupiteľstve, už podali podnet na prokuratúru, aby preskúmala toto VZN, či je v súlade so zákonom. Ako právnička nesúhlasí s tým, aby primátor a poslanci diktovali občanom, kedy majú zvolávať referendum a spisovať petície.

Podobný názor má aj právnik Vladimír Pirošík, odborník na komunálne právo. Vraví, že je priateľom priamej demokracie a účasti verejnosti na rozhodovaní, v tomto prípade je však podľa jeho názoru vysoký predpoklad, že prokuratúra skonštatuje nezákonnosť.

„Je to obmedzovanie právomocí poslancov. Tak je nastavený kompetenčný a legislatívny rámec v tejto krajine, jediným relevantným orgánom, ktorý môže rozhodovať o predaji nehnuteľného majetku, sú poslanci. Vzdanie sa právomocí zo strany poslancov v prospech občanov mesta, nech je akokoľvek sympatické, je podľa môjho názoru protizákonné,“ povedal Pirošík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Púchov #mestskí poslanci