Primátor Bratislavy Nesrovnal predstavil plán spolupráce mesta a kraja

Piatkové zasadnutie Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) malo na programe okrem schvaľovania budúcoročného rozpočtu či návrhu na trvalé upustenie od vymáhania pohľadávok organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja aj slávnostnú časť.

12.12.2014 12:30 , aktualizované: 15:15
debata

Predseda BSK Pavol Frešo v nej gratuloval poslancom krajského zastupiteľstva k ich úspechom v komunálnych voľbách.

Plán spolupráce kraja a mesta Bratislavy predstavil aj novozvolený primátor hlavného mesta a zároveň poslanec Zastupiteľstva BSK Ivo Nesrovnal. „Samozrejme, musíme sa spolu brániť rôznym politickým snahám meniť systém financovania samosprávy poza chrbát samosprávy. Je to na škodu veci, je to na škodu samosprávnych krajov a môže to zle dopadnúť aj pre mesto. Preto som na predposlednom mestskom zastupiteľstve podporil iniciatívu kraja, aby sme protestovali proti plánovanej zmene dani z motorových vozidiel,“ povedal Nesrovnal.

Možnosti na spoluprácu vidí aj v oblasti dopravy, napríklad v zapojení regionálnych tratí do systému integrovanej dopravy, v budovaní cyklotrás a v skvalitnení životného prostredia.

V bratislavskom krajskom zastupiteľstve zasadli aj primátori a starostovia, ktorí svoju pozíciu v polovici novembra obhájili. Primátor Pezinka Oliver Solga, starosta Šenkvíc Peter Fitz, Peter Švaral z Rohožníka, Ladislav Gujber ako pokračujúci starosta Hrubého Šúru, Ivan Pätoprstý za Báhoň a svoj post obhájili aj starostovia bratislavských mestských častí – v Podunajských Biskupiciach Alžbeta Ožvaldová, v Ružinove Dušan Pekár, v Lamači Peter Šramko, v bratislavskom Novom meste Rudolf Kusý a v Čunove Gabriela Ferenčáková.

Nových tvárí na starostovských a primátorských stoličkách, ktorí sú aj zástupcami kraja, je päť. Primátorom Bratislavy je Ivo Nesrovnal, primátorom Stupavy Roman Maroš, starostom Tomášova sa stal István Pomichal, starostom bratislavskej mestskej časti Dúbravka je Martin Zaťovič a nového starostu má aj Bernolákovo, je ním Roman Červienka.

Poslanci BSK schválili rozpočet kraja na rok 2015

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na piatkovom zastupiteľstve schválili rozpočet kraja na rok 2015 vo výške 127 365 814 eur.

Návrh rozpočtu predpokladá bežné príjmy 117 054 722 eur a bežné výdavky 111 316 401 eur. Kapitálové príjmy odhadujú v kraji na 7 152 797 eur a kapitálové výdavky na 13 926 505 eur.

Najvyššie výdavky plánuje Bratislavský kraj v oblasti vzdelávania, na ktoré vyhradil 45 383 508 eur. Druhé najväčšie výdavky plánuje kraj na sociálne zabezpečenie, kde rozdelí 23 718 439 eur. Na komunikácie vyčlenil kraj deväť miliónov eur.

„Rozpočet je nastavený tak, že ak by došlo k nejakému neplánovanému výpadku na strane príjmov, aby sme vedeli zabezpečiť chod všetkých funkcií kraja,“ povedala na piatkovom zastupiteľstve predsedníčka finančnej komisie BSK Anna Zemanová.

Ako ďalej uviedla, keď sa podarí zabezpečiť všetky projekty, ktoré sú naplánované, tak by kraj mal dostatočne vyjsť s financiami. „Som rada, že rozpočet je postavený reálne a že aj s poslancami budeme mať reálnu kontrolu nad financiami,“ ukončila Zemanová.

Medzi hlavné riziká rozpočtu je možné zaradiť napríklad nenaplnenie daňových príjmov, neplnenie predpokladaných kapitálových príjmov, vznik mimoriadnych havarijných, resp. škodových udalostí, zásadnú zmenu vo vývoji makroekonomických ukazovateľov a aj výraznejší pokles žiakov na školách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rozpočet #výdavky #BSK #Ivo Nesrovnal