Cestujúci v košickom kraji sa polohu autobusu dozvedia na webe

Aktuálne informácie o polohe autobusov ponúkne od 14. decembra Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom stránky www.mojbus.sk. Ako v piatok informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková, cieľom stránky nie je nahrádzať vyhľadávače dopravného spojenia, ale doplniť informácie o skutočný príchod autobusových spojov na autobusové zastávky a o ďalšie údaje.

12.12.2014 15:20
debata

KSK ako objednávateľ prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme zlepšuje takto informovanosť cestujúcich prostredníctvom internetovej a mobilnej aplikácie www.mojbus.sk. Informačný systém je funkčný vďaka spolupráci s autobusovými dopravcami eurobus, a.s. a ARRIVA Michalovce, a.s. a spoločnosťou Transdata, s.r.o., ktorá poskytuje dopravcom dispečerský systém riadenia.

„Dispečerský systém riadenia je založený na tom, že každý autobus prímestskej autobusovej dopravy je vybavený GPS modulom, ktorý umožňuje sledovať jeho aktuálnu polohu. Táto informácia je teraz k dispozícii aj cestujúcim prostredníctvom stránky www.mojbus.sk. Používatelia potrebujú mobilný telefón s internetovým pripojením a zapnutými lokalizačnými službami,“ vysvetľuje Radovan Hužvík z odboru dopravy Úradu KSK.

Stránka, ktorá je určená hlavne pre používateľov mobilných telefónov, poskytuje informácie o aktuálnej polohe autobusov. Ďalej o najbližších autobusových zastávkach podľa polohy cestujúceho (na mape), aktuálnych odchodoch autobusových spojov z autobusových zastávok aj s uvedením skutočného času príchodu či odchodu spoja. Cestujúci vďaka mobilnej aplikácii získa aj prehľad o najbližších autobusových spojoch v okolí podľa polohy cestujúceho (na mape), o aktuálnom dopravnom spojení medzi určenými autobusovými zastávkami a príchodoch autobusových spojov na určené autobusové zastávky.

Aktuálne online poskytujú informácie traja dopravcovia – eurobus, a.s. (prímestská doprava, mestská doprava Spišská Nová Ves a Rožňava), ARRIVA Michalovce, a.s. (prímestská doprava, mestská doprava Trebišov), Bus Karpaty, s.r.o. Stará Ľubovňa (prímestská doprava).

Cestujúci sa o novej možnosti získať aktuálne informácie dozvedia tiež z cestovných lístkov a aj na autobusových zastávkach. Na nových cestovných poriadkoch, ktoré sú platné od 14. decembra, je všade zverejnený aj odkaz na stránku www.mojbus.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilný telefón #mobilné aplikácie #Košický samosprávny kraj #autobusová doprava